Hyppää pääsisältöön

Yrittäjäksi vai amikseen? Coach auttaa valinnoissa

Nuori nainen puhuu kannettavaan puhelimeen. Kuvattu takaa.
Jos et tiedä, mitä tehdä elämässäsi, soita valmentajalle. Se on 18-29-vuotiaille ilmaista. Nuori nainen puhuu kannettavaan puhelimeen. Kuvattu takaa. Kuva: Yle, kuvapalvelu nuorille. nyt! -kampanja

Eikö sinulla ole mitään hajua, mitä haluaisit tehdä isona? Vai onko vaihtoehtoja liikaakin? Coach eli valmentaja osaa ehkä auttaa.

”Koutsaus” eli valmentaminen yhdistetään yleensä vain urheiluun. Mutta myös elämänvalintoja voi valmentaa. Ja monelle nuorelle siitä on hyötyäkin.
Valmentaja ei tuputa mitään, vaan yrittää kyselemällä saada selville, mistä olet kiinnostunut ja missä olet hyvä. Kaikki vaihtoehdot eivät välttämättä ole tulleet mieleesikään.
- Tavoitteena on yhdessä löytää paras mahdollinen ihmisestä itsestään. Kaikilla on ne vastaukset itsellään, vaikka sitä ei tietäisikään, ammattivalmentaja Leena Rinne sanoo.
Valmennus voi olla vaikka vain yksi puolentoista tunnin sessio, jos kyseessä on jokin akuutti valinta: tyyliin pidänkö välivuoden vai haenko opiskelemaan. Tavallisesti nuori ja valmentaja tapaavat monta kertaa, yleensä enimmillään kuusi kertaa.

Ilmainen valmennus nuorille

Tällainen elämän suuntaa etsivä valmennus ei maksa sinulle mitään, jos olet 18-29-vuotias. Suomalaisilla ammattivalmentajilla on verkosto, jonka jäsenet valmentavat nuoria ilmaiseksi.
Ainoa, mitä sinun täytyy tehdä, on valita listasta itsellesi sopiva valmentaja ja ottaa häneen yhteyttä.
- Kannattaa vaikka käydä valmentajan tai hänen yrityksensä nettisivuilla katsomassa, tuntuuko hän itselle sopivalta tyypiltä, Rinne sanoo.
Vapaaehtoisia ammattivalmentajia on tällä hetkellä yhteensä 50, ja suurimmalle osalle on saatavissa vapaita aikoja. Monet valmentajista toimivat suomen lisäksi jollakin muullakin kielellä.
Valmennus on aina luottamuksellinen, ja tehdään yleensä kasvokkain, mutta joskus myös puhelimessa tai skypessä.
Valmennus ei ole oikea paikka, jos elämässä on paha kriisi meneillään. Joskus valmentajat ovat ohjanneet nuoria esimerkiksi Nuorten kriisipisteeseen. Valmennus voi toisaalta parhaimmillaan ehkäistä elämänkriisiä.

Vapaaehtoisten valmentaijen Kasvun tukena -sivusto

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.