Eikö sinulla ole mitään hajua, mitä haluaisit tehdä isona? Vai onko vaihtoehtoja liikaakin? Coach eli valmentaja osaa ehkä auttaa.
”Koutsaus” eli valmentaminen yhdistetään yleensä vain urheiluun. Mutta myös elämänvalintoja voi valmentaa. Ja monelle nuorelle siitä on hyötyäkin.
Valmentaja ei tuputa mitään, vaan yrittää kyselemällä saada selville, mistä olet kiinnostunut ja missä olet hyvä. Kaikki vaihtoehdot eivät välttämättä ole tulleet mieleesikään.
- Tavoitteena on yhdessä löytää paras mahdollinen ihmisestä itsestään. Kaikilla on ne vastaukset itsellään, vaikka sitä ei tietäisikään, ammattivalmentaja Leena Rinne sanoo.
Valmennus voi olla vaikka vain yksi puolentoista tunnin sessio, jos kyseessä on jokin akuutti valinta: tyyliin pidänkö välivuoden vai haenko opiskelemaan. Tavallisesti nuori ja valmentaja tapaavat monta kertaa, yleensä enimmillään kuusi kertaa.
Ilmainen valmennus nuorille
Tällainen elämän suuntaa etsivä valmennus ei maksa sinulle mitään, jos olet 18-29-vuotias. Suomalaisilla ammattivalmentajilla on verkosto, jonka jäsenet valmentavat nuoria ilmaiseksi.
Ainoa, mitä sinun täytyy tehdä, on valita listasta itsellesi sopiva valmentaja ja ottaa häneen yhteyttä.
- Kannattaa vaikka käydä valmentajan tai hänen yrityksensä nettisivuilla katsomassa, tuntuuko hän itselle sopivalta tyypiltä, Rinne sanoo.
Vapaaehtoisia ammattivalmentajia on tällä hetkellä yhteensä 50, ja suurimmalle osalle on saatavissa vapaita aikoja. Monet valmentajista toimivat suomen lisäksi jollakin muullakin kielellä.
Valmennus on aina luottamuksellinen, ja tehdään yleensä kasvokkain, mutta joskus myös puhelimessa tai skypessä.
Valmennus ei ole oikea paikka, jos elämässä on paha kriisi meneillään. Joskus valmentajat ovat ohjanneet nuoria esimerkiksi Nuorten kriisipisteeseen. Valmennus voi toisaalta parhaimmillaan ehkäistä elämänkriisiä.