Hyppää pääsisältöön

Areenan tv-kanavalähetykset HD-tasoisina

Keväällä Areenaan tulleet tv-kanavien lähetykset ovat keränneet jo uskollisen käyttäjäjoukon. Alusta lähtien näiden ns. simulcast-lähetysten kuvanlaatua on toivottu paremmaksi.

Tällä viikolla TV1- ja TV2-kanavat saatiin HD-tasoisina jakeluun ja tänään myös Areena on aloittanut kaikkien Ylen tv-kanavien jakelun HD-tasoisina. Mukana ovat siis ykkösen ja kakkosen lisäksi myös Yle Fem ja Yle Teema. Tarkemmin ilmaistuna HD-taso tarkoittaa 720p-tasoista kuvaa ja täsmällisesti ottaen kuvanlaatu on 1280x720 ja kuvataajuus 30 fps. Videostreamin koko on 2700 kbit ja tämän päälle tulee audiostream, joka on 128 kbit aac.

Uuteen, tällä hetkellä kokeiluvaiheessa olevaan ohjelmaoppaaseen tuodaan lähiaikoina tieto siitä, milloin kanavalla lähetettävä ohjelma on aidosti HD-tasoista.

Kanavalähetyksen kuva tulee HD-tasoisena, mikäli käyttäjä on kyllin nopean ja laadukkaan verkkoyhteyden päässä. Kuvan taso reagoi verkkoyhteyden tasoon: jos verkkoyhteys ei kykene luotettavasti välittämään HD-tasoista kuvaa, kuvanlaatu laskee tasolle, jonka käyttäjän verkkoyhteys mahdollistaa. Alempia laatuja on laitteesta ja streamaustavasta riippuen kolmesta kuuteen.

On syytä huomioida, että käyttäjän verkkoyhteyden nopeus ja laatu vaihtelevat esimerkiksi eri vuorokaudenaikoina. Operaattorin mainoslauseissa myymä maksiminopeus ja käytännössä toteutuva yhteys saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Tämän vuoksi paras mahdollinen laatu ei simulcast-lähetyksissä välttämättä toteudu.

Parhaimmillaan HD-tasoinen kuva on jaossa tietokoneiden lisäksi myös iOS-laitteiden (iPad ja iPhone) ja Android-laitteiden (vähintään Android 3.0 -käyttöjärjestelmä) Areena-sovelluksissa. Windows Phone 8 -laitteisiin HD-tasoinen kuva tulee myöhemmin.

HD-laatu koskee tässä vaiheessa siis tv-kanavien suoria lähetyksiä. Areenan tallenteiden laatua nostamme myöhemmin keväällä. Samoin vain Areenassa esitettävien suorien lähetysten (urheilutapahtumat, tiedotustilaisuudet jne) laadun kohentaminen on suunnitelmissa.

Lisätietoa Ylen HD-kanavista.

Kommentit
  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.