Hyppää pääsisältöön

Geokätköjen etsiminen koukuttaa

Geokätkön etsimistä kartan avulla
Geokätkön luo löytää helposti kännykkäsovelluksella. Kuva: Yle Geokätkön etsimistä kartan avulla matkapuhelimet,puhelimet,kartat,Google Maps,geokätköily

Geokätköily on hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattanut ulkoiluharrastus, jossa etsitään satelliittipaikannusta hyväksi käyttäen erikokoisia rasioita tai purkkeja, geokätköjä.

Geokätköily ei ole ainoastaan himolenkkeilijöiden tai suunnistajien laji, vaan geokätköilemään voi lähteä kuka tahansa iästä ja kunnosta riippumatta. Kaikki kätköt eivät ole metsässä sammalten peitossa, vaan niitä on piilotettu paljon myös rakennettuun ympäristöön.

Kätköjä voi etsiä myös ulkomailla

Harrastus on hyvä aloittaa oman asuinalueen helpoista kätköistä ja siirtyä hiljalleen haastavampiin aina siellä, missä itse liikkuu. Geokätköilyä harrastetaan ympäri maailmaa, joten kätköjä voi etsiä vaikka lomamatkoillakin.

Kätköjen sisältö vaihtelee, mutta mukana on ainakin lokikirja, johon merkitään oma nimimerkki kätkön löydyttyä. Usein rasiassa on myös pientä vaihtotavaraa tai jopa seurantakoodilla varustettu ”reissaaja”, jonka matkaa voi seurata netistä.

Omia kätköjä kokemuksen karttuessa

Kätköjä voi alkaa harrastuksen edetessä tehdä myös itse. Tällä tavalla voi esitellä muille sellaisia paikkoja, jotka itse kokee näkemisen arvoisiksi tai jollakin tapaa erityisiksi.

Kannattaa kuitenkin ensin etsiä useampia kymmeniä kätköjä, jotta tietää minkälainen on hyvä ja mielenkiintoinen kätkö.

Monipuolinen ja ilmainen harrastus

Harrastus ei rasita kukkaroa, sillä rekisteröityminen geokätköilysivustolle on ilmaista ja kätköjä voi etsiä yksinkertaisimmillaan tulostetun kartan tai kännykkään ladatun geokätköilysovelluksen avulla.

Sovellus näyttää kätevästi oman sijainnin ja lähimmät geokätköt sekä niiden kuvaukset ja koordinaatit. Mukaan tarvitaan siis lähinnä seikkailumieltä!

Vinkkejä opettajille

Virallisten kätköjen lisäksi voi myös itse tehdä epävirallisia kätköjä esimerkiksi kouluryhmille. Tällaisiin kätköihin voi helposti liittää hauskoja tehtäviä ja arvoituksia seuraavan kätkön sijainnin selville saamiseksi.

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella toimii Suomen LUMA-keskukseen kuuluva Geopiste, joka palvelee kaikkia maantieteen opetuksesta kiinnostuneita. Geopisteestä saa myös lainata GPS-laitteita, joita voi käyttää mm. geokätköilyssä. Myös muilla opetusalan organisaatioilla ja joillakin kunnilla on GPS-laitteiden lainausmahdollisuuksia. 

Geokätköihin voi etukäteen tutustua netissä. Kuva: Yle

Geokätköihin voi etukäteen tutustua netissä. Kuva: YleGeokätköihin voi etukäteen tutustua netissä. Kuva: Yle
Geokätköjä on eri kokoisia. Kuva: Yle

Geokätköjä on eri kokoisia. Kuva: YleGeokätköjä on eri kokoisia. Kuva: Yle

Teksti: Merita Kontto

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.