Geographic Information System (GIS) tarkoittaa suomeksi paikkatietojärjestelmää. Se koostuu neljästä osasta: laitteisto (tietokone), ohjelmisto, aineisto ja käyttäjä.
Järjestelmän avulla voidaan käsitellä ja analysoida helposti ja nopeasti erilaisia aineistoja sekä esittää niitä kartalla.
Erilaisia paikkatietoaineistoja
Paikkatieto voi olla valmista aineistoa,valmiista aineistosta tuotettua uutta materiaalia tai kokonaan itse tuotettua. Yleensä ympäristöä koskevat tiedot saadaan yhdistämällä kaukokartoitus ja maastokäynnit.
Kaukokartoituksesta saatuja ilmakuvia tutkitaan ja halutut kohteet digitoidaan eli piirretään digitaaliseen muotoon. Samalla kohteisiin voi liittää tietoa niiden ominaisuuksista. Maastokäyntejä tarvitaan kaukokartoituskuvien täydentämiseksi ja varmistamiseksi.
Paikkatietoa voi tuottaa helposti myös itse. Ominaisuustietoa voi olla esimerkiksi lämpötila tai melu ja sijaintitietoa mittauspaikan koordinaatit. Näin voidaan selvittää lämpötilojen alueellista vaihtelua tai erityisen meluisia alueita kaupungissa.
Hyödyllinen GIS
GIS on osa jokapäiväistä arkeamme esimerkiksi paikannussovellusten tai reittioppaiden muodossa. Sitä käytetään hyvin paljon yhdyskuntasuunnittelussa ja liike-elämässä monenlaisiin tarkoituksiin.
Paikkatietojärjestelmän avulla voidaan myös seurata erilaisten luonnonilmiöiden vaikutusta tietyllä alueella, ja näin estää tehokkaasti esimerkiksi mahdollisten myrskyjen tai tulvien aiheuttamia vahinkoja.

Teksti: Merita Kontto