Hyppää pääsisältöön

Onko kapitalismi markkinatalouden syöpä?

Ekonomisti David Korten pitää yritysglobalisaatiota umpikujana, jossa valtiot pyrkivät tuottamaan suuryrityksille mahdollisimman hedelmälliset olosuhteet tuottaakseen hyvinvointia, mutta päätyvätkin vain näiden armoille.

"Olemme jääneet kiinni ajatukseen maailmanlaajuisesta kilpailukyvystä. Sen takia ajattelemme aina esin mitä voimme viedä, ja se taas johtaa meidät suoraan maailmankauppaa hallitsevien yritysten käsiin", hän kertoi vuonna 1998 Musta laatikko -ohjelmassa.

Pian valtiot ovat tilanteessa, jossa yritykset määräävät ja valtiot ovat vankeja. Yritykset määräävät verotuskohteet ja vaativat valtioita jopa kattamaan verorahoilla toimitilojensa kustannuksia.

Yllä kuvatun kaltaisia tilanteita oli Kortenin mukaan nähtävissä jo Yhdysvalloissa, jossa paikkakunnat kilpailivat yrityksistä muun muassa palauttamalla verorahoja yrityksille.

Globalisaatio on tehnyt tästä kilpailusta maailmanlaajuista ja suuryrityksistä sankareita, jotka poimivat rusinat pullasta.

Smithin markkinateoria ei ole kapitalistinen

Korten näkee eron kapitalismin ja markkinatalouden välillä.

"Kapitalismi on markkinoille sama kuin syöpä ihmiselle. Se pyrkii omaan rajoittamattomaan kasvuunsa. Kapitalismissa on kyse globaaleista monopoleista, kansallisten rajojen häviämisestä ja kustannusten ulkoistamisesta", Korten kertoo.

Adam Smithin markkinateoriaan taas kuuluu ajatus pienistä, paikallisista yrityksistä ja kustannusten sisäistämisestä, niin että tuotteista maksetaan todelliset kustannukset. Markkinataloudessa kauppa perustuu tasapainoon.

Kortenin mukaan on pyrittävä Niken ja Coca-colan kaltaisten suuryritysten tuhoon.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto