Hyppää pääsisältöön

Paikkatietopalveluja ja -ohjelmistoja

lentokonetutka kuva euroopasta
lentokonetutka kuva euroopasta kartat,karttapalvelut,lentäminen,lentokoneet,tutkat

Paikkatietojärjestelmät eivät ole enää vain ammattilaisten työkaluja. Verkosta löytyy ilmaisia ja hyödyllisiä paikkatietopalveluja, joita kuka tahansa voi käyttää.

Paikkatietoikkuna

Paikkatietoikkuna on julkinen, kaikille avoin ja maksuton verkkosivusto, jonne on koottu paikkatietoa ja asiaa paikkatiedosta. Karttatasoja on usealta eri organisaatiolta, joten karttaikkunassa on katseltavissa hyvin monipuolista aineistoa Suomesta.

Karttaikkunasta löytyy erilaisia työkaluja karttojen tarkasteluun ja siellä voi myös luoda helposti teemakarttoja valmiista datasta.

Paikkatietoikkuna
paikkatietoikkuna.fi

Paikkaoppi

PaikkaOppi on paikkatietotaitojen, maantieteen ja ympäristön tutkimuksen opetukseen suunniteltu verkkopohjainen oppimisympäristö. Sivusto on helppokäyttöinen ja siellä on monipuolisia työkaluja, aineistoja ja tehtäviä paikkatietotaitojen perusteiden opetukseen sekä oman lähiympäristön tutkimukseen paikkatietomenetelmiä hyödyntäen.

Sivuston peruskäyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröityminen mahdollistaa monipuolisemmat toiminnot ja joidenkin aineistojen näkymisen. Rekisteröityneenä käyttäjänä pystyt esimerkiksi tuomaan omia kohteita kartalle GPS-laitteesta.

Opettajan on myös mahdollista luoda omia sivuja koulutöille ja projekteille ja jakaa niitä oppilaiden muokattavaksi.

PaikkaOppi
paikkaoppi.fi

Google Earth

Google Earth on mielenkiintoinen ja todella monipuolinen ohjelma, jota voi käyttää useiden maantieteellisten aiheiden käsittelyssä.

Ohjelman avulla pääsee tutkimaan maapalloa lukemattomilla tavoilla, esimerkiksi katselemalla valokuvia eri puolilta maailmaa, hyppäämällä katutasolle Street View -toiminnolla, tarkastelemalla kaupunkeja 3D -muodossa tai luomalla oman kiertomatkan.

Erilaisilla tasoilla voi seurata vaikka tämänhetkistä pilvipeitettä, historiallisia karttoja tai metsien levinneisyyttä eri vuosina.

Google Earth
Google Earth

Statplanet

Englanninkielisessä Statplanet -palvelussa voi tarkastella kansainvälisiä tilastoja ja tehdä niistä itse karttoja ja kaavioita.

Työkaluja karttojen ja kaavioiden luomiseen on niukemmin, mutta aineistoa on lähes kaikkialta maailmasta ja tiedot ovat peräisin useilta luotettavilta tahoilta, kuten Maailmanpankilta tai maailman terveysjärjestö WHO:lta.

Statplanet
Statplanet

Gapminder World

Gapminder on kansainvälinen palvelu, jossa voi tarkastella eri aiheita joko karttoina tai kaavioina. Palvelu on erityisen hyvä eri muuttujien välisten yhteyksien ja niiden ajallisen kehityksen tutkimisessa ja havainnollistamisessa.

Statplanetin tapaan tässäkään ei ole runsaasti erilaisia työkaluja, mutta se tekee toisaalta palvelusta simppelin käyttää.

Gapminder World
Gapminder

Oman kunnan paikkatietopalvelut

Suurella osalla Suomen kunnista on oma paikkatietosivusto, josta löytyy vähintään kunnan palvelut aloittain. Lisäksi osassa kartoissa on tietoa maaperästä, pohjavesialueista, kaavoituksesta ym.

Helsingin palvelukartassa on myös mahdollisuus antaa palautetta, jolloin käyttäjä voi antaa sitä kautta esimerkiksi kehitysehdotuksia kaupungille.

Turun opaskartta
Suomen kuntien opaskartat ja karttapalvelut

Helsingin paikkatietopalvelut

Pääkaupunkiseudun palvelukartta

Oulu

Turku

Varsinais-Suomen paikkatietokeskus

Kaupalliset ja avoimen lähdökoodin paikkatieto-ohjelmistot

ArcGIS ja MapInfo ovat esimerkkejä kaupallisista paikkatieto-ohjelmistoista. Ne ovat vaativampia, mutta samalla todella monipuolisia paikkatietoalustoja, joiden avulla paikkatietoa voi kerätä, käsitellä, yhdistellä, havainnollistaa ja analysoida kartoilla ja kaavioilla.

Kaupallisten ohjelmistojen lisäksi saatavilla on jo runsaasti avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoja.

ArcGIS

MapInfo

Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja

Liikenteen paikkatieto-ohjelmistot

Netistä löytyy myös paikkatieto-ohjelmistoja, jotka kertovat esim. lentokoneiden, junien ja laivojen sijainnit. Ne voivat olla joko alueellisia tai maailmanlaajuisia.

Seuraa lentoliikennettä

Seuraa VR:n junaliikennettä

Seuraa laivaliikennettä

Teksti: Merita Kontto

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.