Paikkatietojärjestelmät eivät ole enää vain ammattilaisten työkaluja. Verkosta löytyy ilmaisia ja hyödyllisiä paikkatietopalveluja, joita kuka tahansa voi käyttää.
Paikkatietoikkuna
Paikkatietoikkuna on julkinen, kaikille avoin ja maksuton verkkosivusto, jonne on koottu paikkatietoa ja asiaa paikkatiedosta. Karttatasoja on usealta eri organisaatiolta, joten karttaikkunassa on katseltavissa hyvin monipuolista aineistoa Suomesta.
Karttaikkunasta löytyy erilaisia työkaluja karttojen tarkasteluun ja siellä voi myös luoda helposti teemakarttoja valmiista datasta.
Paikkaoppi
PaikkaOppi on paikkatietotaitojen, maantieteen ja ympäristön tutkimuksen opetukseen suunniteltu verkkopohjainen oppimisympäristö. Sivusto on helppokäyttöinen ja siellä on monipuolisia työkaluja, aineistoja ja tehtäviä paikkatietotaitojen perusteiden opetukseen sekä oman lähiympäristön tutkimukseen paikkatietomenetelmiä hyödyntäen.
Sivuston peruskäyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröityminen mahdollistaa monipuolisemmat toiminnot ja joidenkin aineistojen näkymisen. Rekisteröityneenä käyttäjänä pystyt esimerkiksi tuomaan omia kohteita kartalle GPS-laitteesta.
Opettajan on myös mahdollista luoda omia sivuja koulutöille ja projekteille ja jakaa niitä oppilaiden muokattavaksi.
Google Earth
Google Earth on mielenkiintoinen ja todella monipuolinen ohjelma, jota voi käyttää useiden maantieteellisten aiheiden käsittelyssä.
Ohjelman avulla pääsee tutkimaan maapalloa lukemattomilla tavoilla, esimerkiksi katselemalla valokuvia eri puolilta maailmaa, hyppäämällä katutasolle Street View -toiminnolla, tarkastelemalla kaupunkeja 3D -muodossa tai luomalla oman kiertomatkan.
Erilaisilla tasoilla voi seurata vaikka tämänhetkistä pilvipeitettä, historiallisia karttoja tai metsien levinneisyyttä eri vuosina.
Statplanet
Englanninkielisessä Statplanet -palvelussa voi tarkastella kansainvälisiä tilastoja ja tehdä niistä itse karttoja ja kaavioita.
Työkaluja karttojen ja kaavioiden luomiseen on niukemmin, mutta aineistoa on lähes kaikkialta maailmasta ja tiedot ovat peräisin useilta luotettavilta tahoilta, kuten Maailmanpankilta tai maailman terveysjärjestö WHO:lta.
Gapminder World
Gapminder on kansainvälinen palvelu, jossa voi tarkastella eri aiheita joko karttoina tai kaavioina. Palvelu on erityisen hyvä eri muuttujien välisten yhteyksien ja niiden ajallisen kehityksen tutkimisessa ja havainnollistamisessa.
Statplanetin tapaan tässäkään ei ole runsaasti erilaisia työkaluja, mutta se tekee toisaalta palvelusta simppelin käyttää.
Oman kunnan paikkatietopalvelut
Suurella osalla Suomen kunnista on oma paikkatietosivusto, josta löytyy vähintään kunnan palvelut aloittain. Lisäksi osassa kartoissa on tietoa maaperästä, pohjavesialueista, kaavoituksesta ym.
Helsingin palvelukartassa on myös mahdollisuus antaa palautetta, jolloin käyttäjä voi antaa sitä kautta esimerkiksi kehitysehdotuksia kaupungille.
Pääkaupunkiseudun palvelukartta
Varsinais-Suomen paikkatietokeskus
Kaupalliset ja avoimen lähdökoodin paikkatieto-ohjelmistot
ArcGIS ja MapInfo ovat esimerkkejä kaupallisista paikkatieto-ohjelmistoista. Ne ovat vaativampia, mutta samalla todella monipuolisia paikkatietoalustoja, joiden avulla paikkatietoa voi kerätä, käsitellä, yhdistellä, havainnollistaa ja analysoida kartoilla ja kaavioilla.
Kaupallisten ohjelmistojen lisäksi saatavilla on jo runsaasti avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoja.
Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja
Liikenteen paikkatieto-ohjelmistot
Netistä löytyy myös paikkatieto-ohjelmistoja, jotka kertovat esim. lentokoneiden, junien ja laivojen sijainnit. Ne voivat olla joko alueellisia tai maailmanlaajuisia.
Teksti: Merita Kontto