Hyppää pääsisältöön

10 historiallista faktaa istumisesta

lahden messut 1.1.1960. Tytöt kokeilevat pallotuolia.
lahden messut 1.1.1960. Tytöt kokeilevat pallotuolia. Kuva: YLE/Kalle Kultala pallotuoli

Mitä, missä ja miten? Istumisen historia on pitkä. Lähtekäämme liikkeelle kuninkaallisista.

Thaimaan kuningas Rama IX on istunut nykyisistä monarkeista pisimpään vallassa.

Irtohuonekalut yleistyivät 1500-luvulla. Turun linnan luetteloissa merkintöjä tuoleista vasta vuodelta 1601.

Isontalon Antti istui 12 vuotta Hämeenlinnan kuritushuoneessa.

Eero Aarnio suunnitteli pallotuolin vuonna 1963.

Suomalaisen designin uranuurtaja on tuolitekijämestari Ephraim Ståhl, joka lähti oppipojaksi Tukholmaan vuonna 1784. Hän toimitti runsaasti istuinhuonekaluja mm. kuninkaallisiin linnoihin.

16.6.1972 klo 04:00 radio- ja televisiotoimittajat menivät istumalakkoon.

Istuva Härkä syntyjään Hyppäävä Mäyrä, liikanimi Hidas johti tasankointiaanien yhteenliittymän vuonna 1876 Georg Amstrong Custerin johtamaa ratsuväkirykmenttiä vastaan ja löi ratsuväen viimeiseen mieheen asti..

Suomalaisen esinetutkimuksen uranuurtaja Riitta Pylkkänen julkaisi vuonna 1965 kirjan Vanhat tuolimme.

Suomen ensimmäinen itsenäinen puuseppien ammattikunta perustettiin Turkuun vuonna 1685.

Tuoli kehittyi osittain arkusta, jossa talon tavarat säilytettiin. Arkku toimi myös isännän penkkinä. Tuoliksi arkku kehittyi, kun siihen tehtiin selkänoja.

Lähteenä mm. Kari-Paavo Kokki: Tuolit, sohvat ja jakkarat

Toimittaja: Riika Nikkarinen

  • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

    Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

    Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

  • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

    Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

    Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua