Hyppää pääsisältöön

Oikeaa rakkautta vai lumetta?

Jaana ja Gökmen ovat oikeasti naimisissa, vaikka Ulkomaalaisvirasto väittää parin suhdetta lumeavioliitoksi. Keitä sitten ovat ne, joiden väitetään menevän naimisiin suomalaisten kanssa vain oleskeluluvan vuoksi?

Tietolaatikko

Ohjelmassa etsitään asiantuntijoilta vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä viranomaiset voivat tietää ketkä ovat lumeavioliitossa ja ketkä eivät?
  • Mitkä käytännön asiat saavat viranomaiset epäilemään lumeavioliittoa?
  • Miksi turkkilaiset miehet saavat enemmän kielteisiä oleskelulupapäätöksiä kuin thaimaalaiset naiset?

MOT tutustuu suomalaisen Jaanan ja kurdilaisen Gökmenin rakkaustarinaan, joka ei ole sieltä tavallisimmasta päästä. Pari ehti olla naimisissa vain muutaman kuukauden ajan kunnes poliisi käännytti Gökmenin Suomesta.

Kurditaustansa vuoksi turvapaikkaa kesäkuussa 2002 hakenut Gökmen valitsi Suomen, sillä hänen kaksi veljeään asuivat jo maassa vakituisesti. Kymmenen kuukauden Suomessa olon jälkeen hän tapasi Jaanan, kyseistä päivää hän kuvaa elämänsä parhaaksi.

Kun Gökmen karkotettiin Suomesta takaisin Turkkiin, kolme poliisia saattoi hänet lentokentälle ja kaksi lensi hänen mukanaan Istanbuliin saakka. "Aivan kuin olisin ollut joku rikollinen", mies muistelee. Aivan ongelmaton Gökmenin turvapaikanhakuprosessi ei kuitenkaan ollut, sillä viranomaiset painottavat päätöksessään myös sitä, että Gökmen tuli Suomeen ensimmäisen kerran väärennetyllä passilla.

MOT -ohjelman kuvausaikaan karkotuksesta on kulunut reilu vuosi. Jaana asuu Suomessa ja Gökmen Turkissa, mutta pariskunta jatkaa taisteluaan Gökmenin Suomeen saamiseksi. Elämää Turkissa pariskunta ei näe mahdollisena.

”Mä rakastan mun miestä ja se tuntuu hirveältä, että mun pitää kaikille todistaa se. Miksi pitäisi todistaa se, kun me ollaan naimisissa ja halutaan asua yhdessä ja perustaa perhe, mutta nyt se ei onnistu”, itkuinen Jaana toteaa.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit