Hyppää pääsisältöön

Rautaruukkilaiset kävivät taistosta toiseen Asser Siuvatin johdolla

Valtionyhtiö Rautaruukki tuli tunnetuksi työpaikkademokratiastaan ja useista lakoistaan, joita oli yhtiön Raahen tehtaalla järjestämässä työläispatruunaksi kutsuttu pääluottamusmies Asser Siuvatti.

Esimerkiksi vuonna 1991 tehtaan 3000 työntekijää lakkoilivat saadakseen valtiovarainministeri Iiro Viinasen pois tehtävästään ja vuonna 1994 koko henkilöstö ulosmarssi Rautaruukin yksityistämisen estämiseksi.

Valtion omistuksen myymistä työntekijät vastustivat, koska pelkäsivät päätäntävallan siirtyvän pois poliittisilta päättäjiltä, kerrottiin Kotimaan katsauksessa.

Asser Siuvatti oli näkyvä ja kuuluva ääni työtaisteluille Rautaruukissa. Radiodokumentti Asseri, kommunisti vuodelta 1991 kertoo millaista taistelua pääluottamusmiehen työ oli. Siuvatti luopui pääluottamusmiehen työstään 28 vuoden jälkeen vuonna 2001.

Perustamisestaan asti poliittinen yritys

Koko Rautaruukin historia on poliittisesti värittynyttä. Olihan sen perustaminenkin osa Kekkosen aluepolitiikkaa (linkki avautuu uuteen artikkeliin).

Poliittisiin päätöksiin pohjautuvaa yritystoimintaa olikin kritisoitu pitkään. Jo vuonna 1972 Kuumaa rautaa -ohjelmassa kysyttiin voiko kehitysalueelle sijoitettu tehdas tuottaa voittoa. Tehdasta oli kritisoitu siitä, että sen tuotto ei ollut yhtä hyvää kuin yksityisillä yrityksillä. Valtio ei ollut saanut siihen vuoteen mennessä yhtään osinkotuloja Rautaruukista.

Tehtaan työntekijät uskoivat laadun tuottavan kilpailukyvyn.

"Varmastihan se tehdas pärjää. Eikös ne tuotteet ole ihan parhaasta päästä olleet ja ammattimiehet tekevät", pohti yleisvuorottaja Arvo Pihlakoski ohjelmassa.

Rautaruukki yksityistettiin vuonna 1997 ja vuonna 2014 yritys yhdistyi ruotsalaisen SSAB:n kanssa.

Teksti: Juhana Säilynoja