Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Mummon färssi John Carterin tapaan

Voita ja Sokeria -resepti: Mummon färssi John Carterin tapaan. Kuva: Yle

Eppu Salminen keskittyy keittiössä brittityylisten aamiaisten tekemiseen. Välillä Salminen koettaa kunnostautua tekemään muutakin – hieman tosin puolison aloitteesta.

Nyt Eppu Salmisen reseptillä valmistuu mummon lihamureke John Carterin tapaan. Ruoan makua voi muuttaa improvisoimalla maustamisessa. Murekkeen kaveriksi tehdään tietysti perunamuusia.

Mummon färssi John Carterin tapaan

800 g karitsan jauheliha
2 sipulia
3 kynttä valkosipulia
2 lihaliemikuutiota
3 - 4 siivua vaaleaa leipää
2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
2 kananmunaa
1 tuubi tomaattipyreetä
tuoreita yrttejä; ruukku basilikaa, timjamia ja oreganoa
mustapippuria
jauhettua chilipippuria
noin 1 tl sokeria
suolaa maun mukaan

4 Rosamunda-perunaa
1 rkl voita
1 tl suolaa

Leivästä leikataan kuoret. Sekoitusastiaan laitetaan jogurtti ja kuoreton leipä nypitään sekaan turpoamaan. Sipulit ja valkosipulin kynnet kuoritaan ja paistetaan. Paistokseen lisätään pari desiä vettä ja liemikuutiot. Seoksen annetaan kypsyä, kunnes vesi on lähes haihtunut.

Sekoitusastiaan lisätään jauheliha, sipuliseos, kananmunat, puoli tuubia tomaattipyreetä, mustapippuri, chilipippuri ja sokeri. Yrtit nypitään ja leikellään suurehkoiksi paloiksi. Ruukkutimjami menee varsineen, samaten oregano. Basilikasta käytetään lehdet. Yrtitkin lisätään sekoitusastiaan ja massa sekoitetaan tasaiseksi. Suola kannattaa maistaa tässä vaiheessa. Jos suolaa on liian vähän, sitä lisätään maun mukaan. Liemikuutioissa on jo reippaasti suolaa itsessään.

Murekeseos laitetaan leipävuokaan ja sitä paistetaan noin 200 asteessa nelisenkymmentä minuuttia tai kunnes seoksen sisälämpötila on 65 astetta.

Perunat kuoritaan ja keitetään parissa desilitrassa vettä kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä. Vesi otetaan talteen. Perunat survotaan muusinuijalla tai perunasurvimella tasaiseksi massaksi. Voi perunapuristintakin käyttää, jos sellainen on. Perunoihin lisätään ruokalusikallinen voita ja samalla kun sekoitat vatkaimella kaada joukkoon keitinvettä, kunnes muusin rakenne on halutun kaltainen.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa yhdeksän jälkeen lauantaina 1.2.2014 TV1:ssä.

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.