Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Mummon färssi John Carterin tapaan

Voita ja Sokeria -resepti: Mummon färssi John Carterin tapaan. Kuva: Yle

Eppu Salminen keskittyy keittiössä brittityylisten aamiaisten tekemiseen. Välillä Salminen koettaa kunnostautua tekemään muutakin – hieman tosin puolison aloitteesta.

Nyt Eppu Salmisen reseptillä valmistuu mummon lihamureke John Carterin tapaan. Ruoan makua voi muuttaa improvisoimalla maustamisessa. Murekkeen kaveriksi tehdään tietysti perunamuusia.

Mummon färssi John Carterin tapaan

800 g karitsan jauheliha
2 sipulia
3 kynttä valkosipulia
2 lihaliemikuutiota
3 - 4 siivua vaaleaa leipää
2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
2 kananmunaa
1 tuubi tomaattipyreetä
tuoreita yrttejä; ruukku basilikaa, timjamia ja oreganoa
mustapippuria
jauhettua chilipippuria
noin 1 tl sokeria
suolaa maun mukaan

4 Rosamunda-perunaa
1 rkl voita
1 tl suolaa

Leivästä leikataan kuoret. Sekoitusastiaan laitetaan jogurtti ja kuoreton leipä nypitään sekaan turpoamaan. Sipulit ja valkosipulin kynnet kuoritaan ja paistetaan. Paistokseen lisätään pari desiä vettä ja liemikuutiot. Seoksen annetaan kypsyä, kunnes vesi on lähes haihtunut.

Sekoitusastiaan lisätään jauheliha, sipuliseos, kananmunat, puoli tuubia tomaattipyreetä, mustapippuri, chilipippuri ja sokeri. Yrtit nypitään ja leikellään suurehkoiksi paloiksi. Ruukkutimjami menee varsineen, samaten oregano. Basilikasta käytetään lehdet. Yrtitkin lisätään sekoitusastiaan ja massa sekoitetaan tasaiseksi. Suola kannattaa maistaa tässä vaiheessa. Jos suolaa on liian vähän, sitä lisätään maun mukaan. Liemikuutioissa on jo reippaasti suolaa itsessään.

Murekeseos laitetaan leipävuokaan ja sitä paistetaan noin 200 asteessa nelisenkymmentä minuuttia tai kunnes seoksen sisälämpötila on 65 astetta.

Perunat kuoritaan ja keitetään parissa desilitrassa vettä kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä. Vesi otetaan talteen. Perunat survotaan muusinuijalla tai perunasurvimella tasaiseksi massaksi. Voi perunapuristintakin käyttää, jos sellainen on. Perunoihin lisätään ruokalusikallinen voita ja samalla kun sekoitat vatkaimella kaada joukkoon keitinvettä, kunnes muusin rakenne on halutun kaltainen.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa yhdeksän jälkeen lauantaina 1.2.2014 TV1:ssä.

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka