Hyppää pääsisältöön

Kauppakeskus Sellosta se alkoi

Ammuskelu kauppakeskus Sellossa Espoon Leppävaarassa kesti yhteensä kuusi minuuttia. Tuona aikana Ibrahim Shkupolli tappoi entisen naisystävänsä neljä työtoveria heidän työpaikallaan Prisma-tavaratalossa.

Tätä ennen mies oli ehtinyt surmata ex-kumppaninsa tämän kotona. Lopuksi Shkupolli riisti hengen itseltään. Ennen näitä traagisia tapahtumia Shkupolli oli vainonnut entistä kumppaniaan kuukausikaupalla. Uhrin naapurin mukaan nainen ei sitkeän vainoamisen takia ollut uskaltanut pitää asunnossaan edes valoja.

Surmaajalle oli huhtikuussa 2009 määrätty lähestymiskielto, joka koski entisen tyttöystävän asuntoa, työpaikkaa ja kesämökkiä. Ennen kauppakeskus Sellon tapahtumia mies oli rikkonut kieltoa ainakin kahdesti. Shkupolli oli mm. mennyt uhkailemaan ex-kumppaniaan tämän työpaikalle ja esittänyt uhkauksia tämän läheisistä. Nainen ilmoitti lähestymiskiellon rikkomisista poliisille.

Entä jos väkivaltaan taipuvainen henkilö ei yksinkertaisesti suostu noudattamaan lähestymiskieltoa?

Sellon ampumistapaus kohahdutti laajalti suomalaista yhteiskuntaa. Se konkretisoi suomalaisille, mistä vainoamisessa pahimmillaan on kyse.

Mieltäni jäi askarruttamaan kysymys: entä jos väkivaltaan taipuvainen henkilö ei yksinkertaisesti suostu noudattamaan lähestymiskieltoa? Tähän ei tuntunut kenelläkään asiantuntijalla olevan mitään yleispätevää vastausta. Päätin, että palaan asiaan ohjelmanteon muodossa heti, kun sopiva tilaisuus tarjoutuu. Niin syntyi MOT: Vainoajien kurinpalautus..

Sellon joukkosurman aikoihin ei vainoaminen ollut Suomessa vielä rikos. Tässä vuodenvaihteessa Suomen rikoslakiin lisättiin pykälä, joka tekee vainoamisesta rikoksen, josta voi saada jopa kahden vuoden vankeustuomion.

Näin Espoon Sellon tapahtumien jälkimainingeissa alulle pantu yhteiskuntakehitys saavutti päätepisteensä. Samalla laki lähestymiskiellosta sai tarpeellisen ja pitkään odotetun täydennyksen. Jo oli aikakin. Tanskalaiset tekivät sen ensimmäisinä maailmassa - jo 80 vuotta sitten (v. 1933).

Kommentit