Suomen Ladun voiteluvastaava Linda Lätti antoi vinkkejä luistelusuksien voiteluun. Ennen voitelua käytetyt sukset puhdistetaan ja puhdistus on syytä tehdä aina silloin tällöin. Perustyökalut voiteluhommiin irtoavat alle satasen investoinnilla.
1. Puhdistus
Aloita harjaamalla suksi messinkiharjalla. Messinkiharjan liike suuntautuu aina kärjestä kantaan päin aina samaan suuntaan: näin säikeet taipuvat yhdensuuntaisesti. Harjauksen jälkeen suksi pyyhitään kuivalla rätillä.
Puhdista suksi levittämällä siihen pehmeää luistovoidetta kuumalla voiteluraudalla. Sitten voide siklataan pois lämpimänä. Muista, että siklauskin tehdään aina kärjestä kohti kantaa.
Lopuksi harjaus messinkiharjalla ja pyyhkiminen kuivalla rätillä.
2. Kelivoitelu
Puhdistuksen jälkeen tehdään kelivoitelu. Tavallinen harrastehiihtäjä pärjää melko hyvin matalafluorisilla luistovoiteilla. Yleensä se riittää jo pitkälle, että hankkii yhden noin – 10 asteen voitelupalan ja toisen palan nollakelille.
Kelivoide lisätään pohjaan kuumalla raudalla. Kovat kelivoiteet siklataan lämpiminä, pehmeiden annetaan jäähtyä ennen siklausta. Suksea on siklattu riittävästi, kun voidetta ei enää irtoa käsivoimin.
Suksen annetaan jäähtyä ennen harjausta, jos siklaus tehtiin lämpimänä.
3. Viimeistely
Kaikki tehdään aina kärjestä kantaan päin – liukusuunnan mukaisesti
Kelivoitelu viimeistellään harjaamalla. On olennaista, että käytät messinkiharjaa, sillä pelkkä nylonharja ei avaa suksen pohjaa. Kelivoiteen messinkiharjauksella saadaan mahdollisimman hyvä luisto. Harjaa, kunnes pohjaan tulee kiiltoa.
Lopuksi pohjaa voi kiillottaa myös nylonharjalla, mikä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Muista myös tämä
Jos kyseessä ovat uudet luistelusukset, ensimmäiseksi pitää tehdä pohjustus. Alimmaksi tulee pohjustusparafiiniä, ja sen päälle voi laittaa kovaa pakkaskelin luistoa lujitteeksi.
Luistelusuksien puhdistuksessa voiteenpoistoainetta ei tarvitse käyttää, vaan puhdistus hoituu pehmeällä nollakelin luistoparafiinilla. Lämmin parafiini irrottaa ja nostaa likaa suksen pohjasta. Voiteenpoistoaine veisi mukanaan kaikki vanhat voidekerrokset, jolloin sukseen tarvittaisiin turhaan myös pohjustuskäsittely.
Sen sijaan pitovoiteita kannattaa toisinaan poistaa voiteenpoistoaineilla.