Monella suomalaisella on kotonaan varsinainen kännykkämuseo. Tietotyöläisillä saattaa olla nurkissaan pieni pino kannettavia tietokoneita. Jos kaikki kodeissa lojuva vanha tietotekniikka laitettaisiin kiertoon, säästettäisiin paljon luonnonvaroja.
Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätys on nykyään helppoa. Kierrätysasemien lisäksi myös monet kodinkonekaupat ottavat vastaan pientä elektroniikkaromua.
Yleensä vain laiskuus estää viemästä vanhaa läppäriä tai älypuhelinta kierrätyspisteeseen: laitteesta pitäisi ottaa talteen kuvat ja muut tiedostot ja huolehtia tietoturvasta.
Muistia sisältävä tietotekniikka tietää paljon elämästämme, joten turvallisinta on tyhjentää kone ennen kierrätystä.
Talleta tarpeelliset tiedostot muualle ja ylikirjoita vanhan laitteen kovalevy
Verkosta löytyy monia ilmaisia ohjelmia, joilla tietokoneen kovalevyn voi tyhjentää tai sillä olevat tiedostot tehdä lukukelvottomiksi.
Bitmaster-tietokonekorjaamon strong>Timo Kokkonen käyttää Dban-ohjelmistoa. Kokkosen mukaan ohjelma kirjoittaa vanhan tiedon päälle uutta dataa, jolloin vanha tieto vaipuu unholaan.
– Kovalevy voidaan ylikirjoittaa niin monta kertaa, että tarvitaan lähes vakoojatason työkaluja, jotta tietoihin pääsisi käsiksi, kertoo Kokkonen.
Ennen ohjelman käyttöä kannattaa kuitenkin varmistaa, että kaikki myöhemmin tarvittavat tiedostot on kopioitu jonnekin turvaan.
Leka viimeistelee kierrätettävän laitteen tietoturvan
Myös vanhat älypuhelimet tietävät käyttäjästään paljon, muistuttaa tietokirjailija Petteri Järvinen. Puhelimissa on monilla kalenteritietoja, sähköposteja ja valokuvia.
Tietokoneessa tiedot majailevat erillisellä kovalevyllä, mutta älypuhelimissa tällaista irrotettavaa osaa ei usein ole. Puhelimessa tiedostojen poistamiseen kannattaa käyttää laitteen omaa toimintoa, joka palauttaa sen tehdasasetuksiin.
– On puhelimen omasta tekniikasta kiinni, miten sen muisti tyhjennetään. Pääasia, että se tehdään jollain tavalla, Järvinen sanoo.
Järvisen mielestä kännykänvalmistajan tarjoamaan tyhjennykseen ei välttämättä kannata sataprosenttisesti luottaa.
Jos puhelin on jo elinkaarensa päässä, ja sitä ei enää korjattuna tai käytettynä kukaan osta, on viisainta fyysisesti tuhota se.
- Paremmin se täyttää tarkoituksensa, kun viet ne rikkinäiset osat kierrätykseen, Järvinen sanoo.
Jos kannettavan tietokoneen suhteen haluaa olla erityisen varovainen – likimain ylivarovainen – voi kovalevyn irrottaa ja museoida vain se turvalliseen paikkaan.
Kovalevy voidaan ylikirjoittaa niin monta kertaa, että tarvitaan lähes vakoojatason työkaluja, jotta tietoihin pääsisi käsiksi.
Kovalevyn voi myös rikkoa melko nätisti vasaran ja ruuvimeisselin avulla: lasimainen kovalevy särkyy metallikotelon sisällä siististi. Yleensä ylikirjoittaminen on kuitenkin Kokkosen mielestä riittävä toimenpide.
Kaikki muut osat viedään asianmukaiseen kierrätyspisteeseen, lukittuun Data-SER-pisteeseen, joita löytää suuremmista kodinkonemyymälöistä ja virallisilta SER-kierrätysasemilta.
Lue myös: E-romusta jopa viidennes katoaa teille tietymättömille