Hyppää pääsisältöön

Naisten salibandyn Suomen Cupin finaaleita 2000-luvulla

Naisten salibandyn SM-sarjan ja divisioonajoukkueiden välistä Suomen Cupia on pelattu kaudesta 1991–92 lähtien. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty televisioituja loppuotteluita 2000-luvulta. Uudella vuosituhannella lajin imagoa kehitettiin niin sääntöjen kuin peliasujenkin osalta.

Koosteen aloittaa Tapanilan Erä III:n ja Espoon Oilersin cup-finaali vuodelta 2003, joka venyi rangaistuslaukauskilpailuun asti. Kutkuttava hetki koettiin heti laukauskisan alussa, kun Tapanilan Erän joukkueenjohto oli erheellisesti merkinnyt laukaisulistaan Paula Jouhtenen vanhan pelinumeron. Aloituslaukauksen suoritti lopulta täysin kylmiltään puolikuntoinen Suvi Laine. Pöytäkirjasekoilusta huolimatta Erä III vei lopulta laukaukset ja samalla koko cupin nimiinsä.

Salibandyssa oli vuonna 2003 siirrytty tehokkaan peliajan järjestelmään, jolloin peliaika katkaistiin jokaisella pelikatkolla.

Oilers pelasi cup-finaalissa myös seuraavana vuonna, jossa se kohtasi ensimmäisessä divisioonassa pelaavan Savonlinnan Top Teamin. Joukkueiden tasoero tuli lopulta lopputuloksessa vahvasti esille. Ottelu on kuitenkin osoitus Suomen Cupin ainutlaatuisuudesta: mestaruus on mahdollinen pelasi joukkue sitten pääsarjassa tai neljännessä divisioonassa.

Vuoden 2005 finaalissa vastakkain pelasivat Tampereen Classic ja NST Lappeenrannasta. Harvinaisen vähämaalinen ottelu päättyi lopulta Classicin hyväksi.

Tapanilan Erä III palasi cup-finaaliin vuonna 2006, jolloin sitä vastaan asettui Tikkurilan Tiikerit.

Vuoden 2007 finaalissa huomio kiinnittyi itse pelin lisäksi myös Porvoon PSS:n peliasuihin. Hameissa pelanneen PSS:n vastustajana oli Tampereen Classic. Vähämaalinen finaali eteni aina rangaistuslaukauksiin asti.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto