Hyppää pääsisältöön

Atooppisen ihottuman hoito kehittyy

Atooppinen ihottuma pahenee useimmilla talvea kohti. Tulehtunut iho kuivuu ja kutisee joskus sietämättömästi. Atooppista ihottumaa on perinteisesti hoidettu perusvoiteilla ja kortisonivoidekuureilla. Vaikeaan atooppiseen ihottumaan tämä hoito ei aina riitä.

Professori Sakari Reitamo Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta on tehnyt pitkän työuran kehittämällä atooppisen ihottuman hoitoa. Täsmäase ihottumaa vastaan onkin löytynyt. Vaikean atooppisen ihottuman pelastajaksi on viime vuosina nimittäin osoittautunut takrolimuusivoide.

Aina kiellettiin raapimasta

Saana Karjalaisella on ollut atooppinen iho vauvasta asti. Sen kanssa on pitänyt oppia elämään.

– Pienenä siihen ei kiinnittänyt niin paljon huomiota, mutta aina oli ihottumaa jossain, varsinkin käsien taipeissa ja polvitaipeissa. Aina kiellettiin raapimasta. Talvisin iho kuivuu helpommin ja jos kesällä hikoilee paljon, siitäkin tulee ihottumaa, kertoo Saana.

Saana opiskelee nyt yliopistossa mutta lukiossa ja pääsykokeiden aikaan hän huomasi, että stressi pahentaa ihottumaa.

Yle Akuutti

– Pahimmillaan ei ole oikein pystynyt käymään suihkussa, kirvelee niin paljon. Iho on ollut niin tulehtunut, että ihan koko ajan on kutittanut ja kun raapii, kutittaa vielä enemmän. Raapiminen ei helpota yhtään. Nukkuminen on ollut välillä tosi vaikeaa ja yölläkin olen herännyt ja vaan tosi pitkään raapinut, Saana kuvailee.

Sakari Reitamo kertoo, kuinka Saanan ihottumaa oli hoidettu tämän lapsuudessa ja teini-iässä.

– Saanallahan on lapsuudesta ollut atooppinen ihottuma, joka on vähitellen tullut vaikeammaksi ja laaja-alaisemmaksi. Hän on käyttänyt kortikosteroidivoiteita - kansanomaisesti kortisonivoiteita - yleensä sillä lailla, että on hoidettu se akuutti tilanne ja sen jälkeen on pidetty hoitotaukoja ja käytetty ainoastaan perusvoiteita. Tällä lailla nämä ihottuman pahenemiset tulevat aika nopeasti, professori Reitamo kuvailee.

Atopia ja astma – sama sairaus?

– Atooppinen ihottuma on kliininen diagnoosi, ihottuma, joka löytyy tyypillisillä alueilla esimerkiksi taipeissa. Lapsella sitä kutsutaan pienenä maitoruveksi ja siihen liittyy nimenomaan näitä hengitystieoireita. Hyvin keskeinen oire kaikilla potilailla on voimakas kutina, lisää Reitamo.

Yle Akuutti

Saanalla on ollut myös astma pienestä pitäen. Astma onkin käytännössä lähes kaikilla vaikeasta atooppisesta ihottumasta kärsivillä. Kaikki potilaat eivät tunnista astmaansa vaan ihmettelevät sitä, että hengästyvät vaikkapa bussille juostessaan.

– Yleensä atooppinen ihottuma alkaa ensin ja astmaoireet tulevat myöhemmin. On ajateltu, ja nykyään siitä on ihan näyttöä jopa eläinkokeissa, että jos on selkeä atooppinen ihottuma, iho herkistyy ympäristön valkuaisaineille ja myös astmaoireet alkavat myöhemmin. Eli ajatus on, että jos hoidamme atooppisen ihottuman varhaislapsuudessa tehokkaasti, ehkä pystymme välttämään astman syntymisen, Reitamo painottaa.

Asiasta on Hyksissä käynnistymässä vähintään kolme vuotta kestävä pitkäaikaistutkimus.

Takrolimuusia Saanalle

Atopiassa potilailla on heikentynyt ihon läpäisyeste ja tilannetta vielä pahentaa ihon tulehdus. Heikentyneen läpäisyesteen vuoksi valkuaisaineet pääsevät tunkeutumaan ihoon ympäristöstä. Vaikean atooppisen ihottuman tehokkaaksi hoidoksi on osoittautunut takrolimuusivoide. Se on lääke, jota käytetään sisäisesti myös elinsiirroissa.

Kun Saanan iho on pahimmillaan pääsykokeiden aikaan, päätti hänen isänsä tehdä asialle jotain. Hän oli lukenut takrolimuusi-nimisestä voiteesta ja otti yhteyttä professori Reitamoon.

Yle Akuutti

– Voide otettiin käyttöön ja huomasin oikeastaan jo ihan parin päivän sisällä, että kun iho oli ollut ihan punainen ja rikki, niin yhtäkkiä ihottuma katosi kokonaan, muistelee Saana.

– Kun tapasin Saanan ensimmäisen kerran runsaat kolme vuotta sitten, aloitettiin takrolimuusivoidehoito ylläpitohoitotekniikalla, mikä tarkoittaa, että ihottumaa hoidettiin ensin useamman viikon ajan kaksi kertaa vuorokaudessa. Sen jälkeen kun saatiin tämä ihottuma kokonaan paranemaan, siirryttiin ns. ylläpitohoitoon. Se tarkoittaa sitä, että kaikki ne alueet, joissa ihottumaa on viime aikoina ollut, hoidetaan kaksi kertaa viikossa, vaikka siinä ei olisi ollenkaan ihottumaa, Reitamo selvittää.

Ylläpitohoito kaiken a ja o

Menetelmänä pitkän tähtäyksen ylläpitohoito on huomattavan tehokas. Ensimmäinen paheneminen tulee yhdeksän kertaa hitaammin kuin tavallisella hoidolla, vaikka kyseessä olisi takrolimuusivoidekin. Siksi oleellisen tärkeää on potilaan oma hoitomyöntyvyys ja motivaatio rasvata ihoa silloinkin, kun ihottumaa ei ole näkyvissä. Ylläpitohoito vähentää myös astmaoireita.

Yle Akuutti

– Pitkäaikaistutkimukset ovat osoittaneet, että potilas on koko ajan paremmassa kunnossa ja iho on paremmassa kunnossa. Mikä tärkeintä. ihon läpäisyeste on mahdollisimman hyvässä kunnossa, niin että ympäristön valkuaisaineet eivät pääse sisään ihoon aiheuttamaan ja ylläpitämään tulehdusta, Reitamo selvittää.

– Takrolimuusi eroaa kortisonista siinä, että se vaimentaa ainoastaan tulehduksen. Se ei vaikuta ihon rakenteisiin: se ei ohenna ihoa eikä heikennä sen läpäisyestettä. Sillä pystytään aikaansaamaan tavallaan normaali ihontila, emme estä mitään muuta kuin tätä tulehdusta, Reitamo painottaa.

Ihottuman kimppuun täytyy käydä tehokkaasti ja aikaisin, samalla ajatuksella hoidetaan nykyisin astmaa.

– Olemme omissa tutkimuksissamme seuranneet potilaita 10 vuoden ajan. Olemme todenneet, että jos vuoden kuluttua saadaan todella hyvä hoitotulos, niin tämä sama hoitotulos säilyy myös 10 vuoden kohdalla, toteaa Reitamo.

Vaikea atopia lisää silmän komplikaatioita

Kela-korvauksen takrolimuusivoiteesta voi saada, jos ensin on kokeiltu tavanomaisia hoitoja kuten kortikosteroidihoitoa tai valohoitoa ja jos ihottuma on kovin vaikeahoitoinen. Myös silloin, jos ihottuma on kasvojen alueella, saatetaan siirtyä nopeastikin takrolimuusivoidehoitoon, sillä atooppiseen ihottumaan liittyy silmäriskejä, esimerkiksi kohonnut silmänpaine.

– Olemme omissa tutkimuksissamme osoittaneet, että silmänpaineet laskevat, kun siirrytään luomien takrolimuusivoidehoitoon. Tutkimus on tehty yhdessä silmälääkärimme kanssa. Tulehdus todennäköisesti vaikuttaa silmänpaineeseen, mutta lisäksi kortisoni nostaa silmänpaineita. Vaikeassa atopiassa silmäkomplikaatiot ovat myöhemmin aika suuri riski, professori Reitamo kertoo.

Ei tarvitse olla lumiukkona

Takrolimuusivoide on osoittautunut Saanalle kaikista hoidoista ylivoimaisesti tehokkaimmaksi. Nyt hän voi urheilla hikeen asti, sillä suihkussa käyminen onnistuu mainiosti. Takrolimuusivoidetta hän käyttää pari kertaa viikossa.

Yle Akuutti

– Jossain vaiheessa joku ihotautilääkäri suositteli, että rasvaa perusvoiteilla vaan niin kauan, että olet lumiukon näköinen. Eihän siinä ole mitään järkeä. Nyt tarvitsee laittaa vain niille vaikeille paikoille rasvaa, ei tarvitse ihan lumiukkona olla, nauraa Saana.

Asiantuntija: SAKARI REITAMO, professori, ihotautien erikoislääkäri, Iho- ja allergiasairaala, Hyks


Toimittaja: LEA FROLOFF

Toim. huom. 6.2.2014

Takrolimuusivoidetta saa vain apteekeista lääkärin kirjoittamalla reseptillä ja sitä tulee käyttää ainoastaan lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Voiteen annostelussa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Markkinoille tulon jälkeen takrolimuusivoidetta käyttävillä on esiintynyt muun muassa iholymfoomia (ihon T-solulymfoomia) ja muita lymfoomia sekä ihosyöpää. Lähde: www.ema.europa.eu


Takrolimuusivoiteen mahdolliset haittavaikutukset on huomioitu pakkausselosteessa. Esimerkiksi Protopic-voiteen pakkausselosteeseen on lisätty Mahdollisia haittavaikutuksia -kohtaan lause: "Valmisteen markkinoille tulon jälkeen erittäin harvoilla Protopic-voidetta käyttäneillä on todettu pahanlaatuisia kasvaimia (esim. iholla tai imusolmukkeissa). Yhteyttä Protopic-voiteeseen ei kuitenkaan ole toistaiseksi osoitettu tai poissuljettu." Lähde: www.laakeinfo.fi


Terveyskirjastossa takrolimuusivoiteen mahdollisesta syöpävaarasta kirjoitetaan seuraavasti: "Varmaa näyttöä syöpävaaran lisääntymisestä ihmisellä ei ole. Yhdysvalloissa takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoidepakkauksissa varoitetaan syöpävaaran mahdollisesta lisääntymisestä. Varoitus on laadittu sikäläisen lääkelaitoksen FDAn vaatimuksesta." Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.12.2015