Hyppää pääsisältöön

IKEA menetti metsäsertifikaattinsa Karjalassa

Ikimetsästä hakattuja puita Karjalssa.
Ikimetsästä hakattuja puita Karjalssa. Kuva: MOT, Yle hakattu metsä

Ruotsalaisen huonekalujätin IKEAn omistama Swedwood Karelia on menettänyt FSC-sertifikaattinsa. Sertifikaatti koski 300 000 hehtaarin metsäalaa Venäjän Karjalassa. IKEA ei enää saa käyttää FSC:n logoa eikä mainostaa tuotteiden olevan peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä.

Sertifikaatin myöntää Forest Stewarship Council (FSC) ja sen ehtojen täyttymistä valvoo kansalaisjärjestö Rainforest Alliance. Tammikuun lopulla ilmestyneen auditointiraportin mukaan Swedwood on muun muassa hakannut metsää arvokkailta luontoalueilta ja jättänyt ympäristövaikutusten arviointeja tekemättä. Swedwood on myös jatkanut avohakkuita, vaikka sertifikaatti velvoittaa pienpiirteisempään metsänhoitoon.

MOT- ohjelma Ruotsin Karjala kertoi Swedwoodin hakkuista Vienan Karjalassa jo vuonna 2008.

Kommentit