Hyppää pääsisältöön

Miksi joistakin tulee homoja?

Varjokuva kahdesta miehestä päät vastakkain.
Varjokuva kahdesta miehestä päät vastakkain. Kuva: Seppo Sarkkinen/YLE homoseksuaali

Toistaiseksi ei tiedetä mikä ratkaisee sen tuleeko lapsesta hetero vai homo. Mitään ”homogeeniä” ei ole löydetty, eikä sellaista tulla nykytiedon valossa löytämäänkään.

Homous ei siis välttämättä ole periytyvää, vaikka on osoitettu, että tietyissä suvuissa on enemmän miesten homoseksuaalisuutta nimenomaan homomiehen äidin puolella. On esimerkiksi hyvin tavallista, että homomiehen eno on homo. Tämän arvellaan johtuvan geenien toimintaa säätelevistä epimarkkereista. Nämä epimarkkerit aktivoituvat sikiökehityksen aikana äidin kohdussa ja ne määrittävät tuleeko lapsesta ehkä homopoika tai lesbotyttö.

Kasvatuksella tai vanhempien suhtautumisella lapseen ei ole osoitettu olevan vaikutusta siihen tuleeko lapsesta homo.

Luonnossa lähes kaikilla eläinlajeilla esiintyy homoseksuaalista käyttäytymistä. Esimerkiksi pässeistä kahdeksan prosenttia on täysin homoseksuaaleja, mutta eläinten käyttäytymistä ei voi verrata ihmisten homouteen. Ihmisille on tyypillistä, että he omaksuvat homoidentiteetin ja luovat oman yhteisöllisen homokulttuurin.

Teoriat selittävät homoutta

Homoutta on selitetty useilla teorioilla. Darwinistisen selityksen mukaan homoudesta on hyötyä. Jonkinasteista näyttöä on siitä, että suvut, joissa on paljon homomiehiä, lisääntyvät enemmän. On arveltu, että korostunut kiinnostus miehiin johtaa suvun naisten aktiivisempaan lisääntymiskäyttäytymiseen. On myös arveltu, että suvut hyötyvät naimattomista homomiehistä. Heillä on parempi mahdollisuus huolehtia suvun jälkeläisistä.

Homoudesta ehkä hyötyä suvunlisääntymisessä.

Sen sijaan Frank Muscarellan teorian mukaan varhaisissa ihmisyhteisöissä voimakkaat urokset olisivat hoitaneet lisääntymisen ja nuorten keskenään elävien urosten joukossa homoseksuaalisuus olisi lisääntynyt.

Historiallisesti katsottuna ihmisyhteisöissä on aina ollut homoseksuaalisuutta. Esimerkiksi antiikin Kreikassa homoseksuaalinen käyttäytyminen oli tavallista erityisesti vanhempien miesten ja poikien välillä. Vielä kristinuskon alkuaikoina homouteen suhtauduttiin suhteellisen vapaamielisesti. Erityisesti 1500-luvulta lähtien uskonnolliset asenteet homoja kohtaan tiukkenivat.

Asiantuntijana erityispedagogiikan lehtori Juhani E. Lehto.
Kirja: Juhani E. Lehto: Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana


Toimittajat: Maija Kaipainen ja Pasi Toiviainen

Kommentit