Hyppää pääsisältöön

Miltä näytti Kemi vuonna 1946?

Lapin sodassa kärsineitä siltoja kunnostettiin Kemijoella ja omakotialueelle nousi uusia, sieviä puutaloja, kun Filmisepon kuvaajat kiersivät Kemissä vuonna 1946.

Filmisepon katsauksessa kuvataan Kemi Oy:n tehdasta, joka on vanhempi kuin vuonna 1869 perustettu kaupunki. Filmille on taltioitu myös Veitsiluodon tehdasalueen sekä sahan miljöötä. Mahtavan Kemijoen elintärkeitä siltoja korjataan kiireellä sodan tuhojen jäljiltä.

Sodassa miltei räjäytetty Kemin kaupungintalo kohoaa pilvenpiirtäjämäisenä muuten matalaksi rakennetun kaupungin ylle. Torni oli vuonna 1946 leveydeltään vain kolmasosan siitä, millaiseksi se myöhemmin laajennettiin.

Kamera kuvaa myös Kemin ammattikoulua, yhteislyseota ja keskuskansakoulua sekä vaaleaa tiilikirkkoa, jonka mailta löytyy myös vuoden 1918 muistomerkki.

Lopuksi kierrellään maaseurakunnan mailla ja ihastellaan seurakunnan kivikirkkoa, josta löytyy Suomessa harvinainen muumio. Maaseurakunnan järjestyksessään neljäs kirkko taas on arkkitehti Carl Ludvig Engelin käsialaa.

Kommentit