Hyppää pääsisältöön

Miltä näytti Kemi vuonna 1946?

Lapin sodassa kärsineitä siltoja kunnostettiin Kemijoella ja omakotialueelle nousi uusia, sieviä puutaloja, kun Filmisepon kuvaajat kiersivät Kemissä vuonna 1946.

Filmisepon katsauksessa kuvataan Kemi Oy:n tehdasta, joka on vanhempi kuin vuonna 1869 perustettu kaupunki. Filmille on taltioitu myös Veitsiluodon tehdasalueen sekä sahan miljöötä. Mahtavan Kemijoen elintärkeitä siltoja korjataan kiireellä sodan tuhojen jäljiltä.

Sodassa miltei räjäytetty Kemin kaupungintalo kohoaa pilvenpiirtäjämäisenä muuten matalaksi rakennetun kaupungin ylle. Torni on vuonna 1946 leveydeltään vain kolmasosan siitä, millaiseksi se myöhemmin laajennettiin.

Kamera kuvaa myös Kemin ammattikoulua, yhteislyseota ja keskuskansakoulua sekä vaaleaa tiilikirkkoa, jonka mailta löytyy myös vuoden 1918 muistomerkki.

Lopuksi kierrellään maaseurakunnan mailla ja ihastellaan seurakunnan kivikirkkoa, josta löytyy Suomessa harvinainen muumio. Maaseurakunnan järjestyksessään neljäs kirkko taas on arkkitehti Carl Ludvig Engelin käsialaa.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto