Hyppää pääsisältöön

Juice, Kirka, Remu, Pantse ja Martti, Ville Valo sekä Andy sensuroimattomina

Ylen Elävän arkiston Suomirockin sensuroimaton historia -sarjassa julkaistaan ensimmäiseksi leikkaamattomat pitkät haastattelut lupausten mukaan Juicelta, Kirkalta, Remulta, Ville Valolta sekä Pantse ja Martti Syrjältä. Bonuksena mukaan heitetään vielä kaksi erillistä pätkää Andy McCoylta.

Nyt julkaistavat haastattelut on alun perin tehty neljään eri dokumenttisarjaan ja yhteen dokumenttielokuvaan.

Juicen, Remun, Pantse Syrjän sekä toinen Andy McCoyn haastatteluista on tehty suomirockin 1970-lukua ja 80-luvun alkua käsittelevään Kuka Mitä Häh -sarjaan, Martti Syrjää haastateltiin 80-lukuun keskittyneeseen Kunnian kentät -sarjaan, Kirkaa suomalaisen rockin varhaisvaiheita tutkineeseen Olet paha -sarjaan ja Ville Valoa 1990-lukuun keskittyneeseen Hyvää yötä ja huomenta -sarjaan.

Andy McCoyn haastattelu on on tehty Lepakko — kahden kerroksen väkeä -dokumenttia varten.

Kaikkiin haastatteluihin liittyy lukuisia muistoja ja tarinoita.

Kuvasimme yleensä Helsingissä, mutta Juice Leskinen ei halunnut lähteä Tampereelta, joten me matkustimme sinne ja pystytimme matkastudion Koskipuiston Cumuluksen alakerran saunakabinettiin. Juice oli erittäin hyvin valmistautunut haastatteluun ja vastoin tapojaan jopa hieman hermostunut ennen kuin kamera saatiin käyntiin.

Samalla matkalla ja samassa paikassa kuvattiin myös Pantse Syrjä. Hän oli ankarassa flunssassa ja ääni ei meinannut kulkea. Tämä kuuluu selvästi, vaikka Pantse yritti helpottaa tukkoisuuttaa ketjupolttamalla.

Pantsen veljen Martin haastattelu tehtiin myöhään illalla, sillä tuohon aikaan Martti opetti Teatterikorkeakoulussa Alexander -tekniikkaa eikä päässyt aikaisemmin. Pitkäksi venähtänyttä ja harvinaisen avointa haastattelua jatkoimme Helsingin yössä kaksin Martin kanssa huolella, muttei siitä tässä enempää.

Remun hain kuvauksiin hänen kotoaan Malmilta. Remu halusi tietää studion valaistuksen ja värit. Hän valitsi sen jälkeen vanhan miesten kalsaripaidan ja punaisen nahkableiserin. Nämä löytyivät suurista, lähes kaksi metriä korkeista vaatekeoista, joita Remulla oli useita olohuoneensa lattialla.

Ennen lähtöä Remu myös ajoi kaljustaan sängen partaveitsellä. Ilman vaahtoa, polttaen tupakkaa toisessa kädessä. Katkeavien hiusten ratina vain kuului. Remun käsi oli hyvin vakaa ennen vuotta myöhemmin tapahtunutta kelkkaonnettomuutta.

Ville Valo saapui haastatteluun suoraan hotellista, johon hän oli päätynyt yöksi julhittuaan edellisenä iltana. Kotiin olisi ollut yhtä pitkä matka.

Vaikka rock-tähden tavat olivat Villellä halllussa jo ennen HIMin todellista läpimurtoa, hän oli hieman hauraassakin tilassa erittäin ystävällinen. Pyysi myös kohteliaasti hakemaan pari keskiolutta helpottamaan haastattelua.

Kirka tuli lämpimänä syyskesän päivänä haastatteluun shortseissa. Keskustelimme ennen kuvauksia paljon juoksemisesta ja urheilusta. Kirka oli juossut ensimmäisen maratoninsa samana kesänä. Hän paljasti vihanneensa joka metriä, kokemus oli ollut kauhea.

Andy McCoylla on turhaan hankalan haastateltavan maine. Tässä julkaistavista haastattuista ensimmäistä edeltävänä yönä hän oli saapunut suoraan Jenkeistä. Jetlagia Andy loivensi tupakalla ja keskikoluella. Vaimo Angela oli paikalla huolehtimalla, että stailaus on kunnossa.

Toinen haastattelu kuvattiin Andylle tärkeän Lepakon lavalla muutama viikko ennen Lepakon purkamista. Andy herkesi muistoissaan hyvin haikeasti.

Haastettelussa Andyn hampaat ovat huonossa kunnossa, hän oli menossa seuraavalla viikolla suureen hammasremonttiin, johon rahat oli saatu julkisella keräyksellä. Kun kysyin Andylta, pelottaako hammasoperaatio häntä, hän käkätti usein imitoidulla aksentillaan: "Ei todellakaan, jos ne satuttaa mua, mä haastan ne oikeuteen."

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit
 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.