Hyppää pääsisältöön

Rahan kiertokulku – sen syntyvaiheista kuluneiden rahavälineiden hävitykseen

Fennada-Filmi Juniorin lyhytelokuvassa vuodelta 1961 kerrotaan keskuspankkimme Suomen Pankin historiasta ja monivaiheisesta toiminnasta. Tutustumme myös rahan kiertokulkuun setelien ja kolikoiden syntyvaiheista aina kuluneiden rahavälineiden hävitykseen.

Keisari Aleksanteri I antoi vuonna 1811 määräyksen perustaa Waihetus Laina- ja Depositioni-Contorin Suomen Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi myöhemmin Suomen Pankki. Helsinkiin pankki muutti vuonna 1819. Säätyjen haltuun siirtynyt pankki sai oman talonsa vuonna 1883 Säätytalon, Valtionarkiston ja Tuomiokirkon arvokkaassa ympäristössä.

Hallitusmuodon mukaan Suomen Pankki toimii eduskunnan vastuulla ja hoidossa. Pankkia valvovat eduskunnan valitsemat pankkivaltuusmiehet. Pankin tehtävänä on maan rahalaitoksen pitäminen vakaalla kannalla, rahaliikkeen edistäminen ja ulkomainen maksuliikenne sekä ja toimiminen maan keskuspankkina.

Suomen Pankki harjoittaa myös tutkimustoimintaa, tekee tarvittavia tutkimuksia taloudellisesta kehityksestä ja kouluttaa kansantalousmiehiä. Täysin koneistettu kirjanpito- ja tilasto-osasto pitää pankkitapahtumat ajan tasalla. Pankin arkistoissa syntyy Suomen Pankin historia.

Pankkivaltuuston ratkaistavana ovat mm. korkokysymykset, uusien setelimallien hyväksyminen, ulkomaisten luottojen ottaminen, eduskunnalle ja valtioneuvostolle tehtävät esitykset. Muuten pankkihallinto kuuluu johtokunnalle. Sen tulee kaikissa toimissaan menetellä niin, että Suomen raha säilyttää arvonsa. Johtokunnan toimesta valmisteltiin mm. vuonna 1963 toteutettu rahanuudistus.

Elokuvan mielenkiintoinen anti on tutustua rahan kiertokulkuun alkaen rahavälineiden valmistuksesta ja päätyen kuluneiden rahavälineiden hävittämiseen. Valmistusvaiheisiin kuuluvat mm. kolikoiden valmistus rahapajassa, taiteilijoiden piirtämät setelit suurennetussa koossa, piirrosten kaiverrus metallilaatoille, painovaiheet, setelien tarkistus, arkkien leikkaus ja setelien niputus. Käytettyjen setelien tarkastus ja hävitys on erittäin huolellinen toimenpide. Osa seteleistä palautetaan takaisin liikkeeseen ja osa hävitetään polttamalla.

Teksti: Teuvo Niiranen