Hyppää pääsisältöön

McDonald’s lupaa kutsua työhaastatteluihin kokemattomia

Kätlin Soome ja Janette Hirvelä töissä Ala-Tikkurilan McDonald'silla.
Kätlin Soome ja Janette Hirvelä töissä Ala-Tikkurilan McDonald'silla. Kuva: McDonald's mcdonalds

Nuoret tuskastuvat työnhaussa usein siihen, että työnantajat vaativat, tai ainakin toivovat aiempaa työkokemusta. McDonald’s on päättänyt antaa mahdollisuuden näyttää osaamisensa myös sellaisille nuorille, joilla ei kokemusta vielä ole.

-Vaikka hakemus ei olisi vielä vakuuttanut, he saavat mahdollisuuden näyttää aktiivisuutensa haastattelussa, McDonald’sin henkilöstöjohtaja Maarit Latvala sanoo.

Samalla nuoret saavat ensimmäisen työhaastattelukokemuksensa, vaikka eivät vielä työpaikkaa saisikaan.

Kokemattomia nuoria haastatellaan toki jonkin verran jo nyt, mutta heidän määräänsä lisätään tietoisesti. Lupaus koskee aluksi pääkaupunkiseudun McDonald’s-ravintoloita.

McDonald’s on monelle nuorelle ensimmäinen vakituinen työpaikka. Yrityksessä viihdytään yleensä pari vuotta. Työntekijöiden keski-ikä on 22 vuotta.

McDonald’s haastaa IKEAn ja Diacorin

McDonald’s lupasi Nuorille. Nyt! -kampanjassa tarjota 400 työpaikkaa ensi kesää varten. Henkilöstöjohtaja Latvala arvioi, että noin puolet työpaikoista täytetään vakituisina, puolet määräaikaisina kesätöinä.

Lisäksi ravintolaketju avaa 40 vakituista työpaikkaa Kuopioon avattavassa uudessa Matkus-kauppakeskuksessa vuoden 2014 alussa.

McDonald’s haluaa heittää haasteen muille Great Place to Work -kisassa tänä vuonna pärjänneille suurille yrityksille. McDonald’s tuli kilpailussa viidenneksi, ja se haastaa itseään paremmin pärjänneet IKEAn, Diacor terveyspalvelut, Yliopiston Apteekin sekä Katri Antellin.

-Haastamme nämä kaikki kutsumaan työhaastatteluun nuoria, joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta. Haastattelu on näytön mahdollisuus nuorelle ja arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten, Maarit Latvala sanoo.

Samalla McDonald’s haastaa nämä yritykset myös työllistämään nuoria mahdollisuuksiensa mukaan.

Yhteiskunnallista keskustelua nuorten työllisyydestä

McDonald’s järjesti keväällä 2012 ja 2013 työpajat, jotka kokosivat yhteiskunnan eri toimijoita keskustelemaan nuorisotyöllisyydestä.

Viime keväänä järjestetyssä Yritykset nuorisotakuun puolesta -työpajassa kehiteltiin uudenlaisia ratkaisuja edistämään nuorisotakuun toimivuutta. Takuu lupaa töitä, työkokeilua tai opiskelupaikan nuorelle kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Työpajaan oli kutsuttu oli edustajia kymmenistä yrityksistä, oppilaitoksista, järjestöistä ja kunnista sekä poliitikkoja ja asiantuntijoita.

Työllisyyden parantamiseksi ehdotettiin esimerkiksi Sanssi-korttia myös nuorille yrittäjille, työnhakuopintoja kaikille peruskoululaisille sekä useamman työnantajan mallia oppisopimukseen.

  • McDonald’s työllistää Suomessa lähes 3 200 työntekijää 83 ravintolassa.
  • Yritys vastaanottaa noin 15 000 työhakemusta vuosittain.

Kirjoittanut: Terhi Upola, 23.09.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.