Hyppää pääsisältöön

”Olisimme voineet laittaa saman rahan lehtimainokseen”

Janne Hukkinen osallistui kurssille
Janne Hukkinen osallistui kurssille Kuva: Yle, Terhi Upola tapiola

LähiTapiola on rahoittanut yliopistoja yhteensä miljoonalla eurolla sen jälkeen, kun yliopistot alkoivat kerätä yksityistä rahaa 2010. Se on osallistunut myös monenlaisiin järjestöjen hyväntekeväisyyshankkeisiin. Erityisen helppoa LähiTapiolan on ollut ryhtyä yhteistyöhön Helsingin Yliopiston yhteiskuntasuhteet -yksikön kanssa.

- Emme halua olla pelkästään varainhankinnan kohde vaan haemme kumppanuutta. Haluamme tehdä yhdessä jotain, jossa on laajempi idea, LähiTapiolan vastuullisen yritystoiminnan johtaja Anu Pylkkänen sanoo.

Keväällä 2013 järjestetyssä Master Class Hyvä yhteiskunta -ohjelmassa opiskelijaryhmät etsivät mentoreiden tuella ratkaisuja isoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten asunnottomuuteen, osa-aikatyön vastaanottamisen kannustinloukkuihin ja nuorisotyöttömyyteen.

LähiTapiolan johtajat osallistuivat kurssille mentoreina ja tarjosivat bisnesosaamistaan.

LähiTapiola palkkaa nuoria hoitamaan vanhuksia

LähiTapiola satsaa laajemminkin vastuullisuustoimintaan ja erityisesti nuoriin.

-Laaja nuorisotyöttömyys on yksi Suomen uhkakuva. Se iskee korville kahdella tavalla: ensinnäkin huoltosuhde huononee, ja toisekseen on inhimillinen tragedia, jos nuoren elämä lähtee väärille raiteille, LähiTapiolan yhtiöryhmän johtaja Jari Sundström sanoo.

LähiTapiola palkkaa tänä vuonna yhteensä 300 nuorta erimittaisiin työsuhteisiin, eikä pelkästään omaan firmaansa. Yrityksen tuen turvin nuoria otetaan töihin myös päiväkoteihin, vanhustenhoitoon ja kirjastoihin.

Lisäksi LähiTapiola palkkaa nuoria kiertämään polkupyörällä ja jakamaan neuvoja eri alueiden asukkaille.

Firmalla täytyy mennä todella hyvin, että se ryhtyy tällaiseen.

-Kyllä miljardiluokan yrityksellä on tällaiseen varaa. Se on valintakysymys. Olisimme voineet tietysti laittaa saman rahan lehtimainokseen, mutta teemme mieluummin tämän. Uskon, että tällainen toiminta palautuu jossain vaiheessa takaisin meille päin, vaikkei tietenkään välittömänä tuottona, Sundström sanoo.

Sekä Pylkkänen että Sundström ovat tohkeissaan Master Classista hohkavasta innostuksesta ja tekemisen meinigistä.

-Tosi nasta kokemus, opiskelijat olivat niin innostuneita, Sundström sanoo.

Mutta ovatko opiskelijoiden keksimät ratkaisut oikeasti käyttökelpoisia?

Kukaan ei osaa vielä vastata. Silkkaa bisnestä näillä ei tehdä, ellei Työ- ja elinkeinotoimisto ryhdy isoksi asiakkaaksi.

-Ehkä jostakin projektista voisi tulla ison yrityksen yhteiskuntavastuuprojekti, miettii Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteet -yksikön esimies Pia Dolivo.

Kurssi poiki omaa yritystoimintaa

Yksi opiskelijaryhmistä pohti ratkaisuja osa-aikatyöttömyyden kannustinloukkujen poistamiseen: ”Tällä hetkellä osa-aikatyölle on liikaa rakenteellisia esteitä, mutta on selvää, että 20 vuoden päästä tätä ns. uutta työtä tehdään paljon enemmän kuin nyt. Uskomme, että kokopäivätyön normista luopuminen on vain ajan kysymys”, arvioi Byrocra-niminen opiskelijaryhmä kurssin blogissa.

Kognitiotieteen opiskelijaa Janne P. Hukkista ei häiritse, vaikka kurssilla kehitetyistä ideoista ei tulisikaan yritystoimintaa.

-Kyllähän tällaista tekisi tiettyyn rajaan asti vaikka ilman palkkaa, koska tämä on niin innostavaa, Byropcra-ryhmään osallistunut Hukkinen sanoo.

Henkilökohtaisesta näkökulmasta kurssista on ollut Hukkiselle paljonkin hyötyä.

- Sain uskoa omaan osaamiseeni, ja rupesin kesäyrittäjäksi, Hukkinen kertoo.

Hän piti muille kurssilaisille esitelmän omasta alastaan motivaatiosuunnittelusta eli siitä, miten pelillistämistä voi käyttää esimerkiksi erilaisten palveluiden tai yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa.

Jari Sundström uskoo, että Master Class -pilotti saa vielä jatkoa jossain muodossa.

- Olemme silloin mielellämme mukana.

LähiTapiola

 • LähiTapiola on vakuutus- sijoitus- ja pankkipalveluja tarjoava yritys.
 • Suomen suurin vahinkovakuuttaja.
 • 4000 työntekijää
 • LähiTapiola-ryhmä syntyi 2012 Lähivakuutuksen ja Tapiolan fuusiona. Toiminta alkoi virallisesti vuoden 2013 alussa.
 • Master Class -hyvä yhteiskunta -kurssin blogi

Kirjoittanut: Terhi Upola

 • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

  Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

 • Yksinäisyyden voi selättää!

  Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.