Huittisten kaupunki osallistui Uusien mahdollisuuksien tori –hankkeeseen neljän muun kunnan kanssa 2011, tavoitteena vähentää nuorisotyöttömyyttä. Huittinen onnistui siinä paljon paremmin kuin muut.
Mitä Huittisissa tehtiin toisin?
Avainsana oli yhteistyö. Nuorten asioiden hoito on perinteisesti jakautunut monelle eri taholle, joilla ei ole mitään käsitystä, mitä muut tekevät. Silloin asiat eivät etene.
-Emme ole halunneet ajatella, että työllisyysasiat kuuluisivat vain TE-toimistolle, Huittisten elinkeinojohtaja Eila Törmä sanoo.
Elinkeinotoimen ja TE-toimiston lisäksi mukana nuorten työllistämishankkeessa ovat olleet esimerkiksi nuorisotoimen ja etsivän nuorisotyön edustajat sekä oppilaitokset. Myös yrityksiä on aktivoitu.
Toki työllistämistä helpotti myös kaupungin pienuus. Huittisissa on reilut 10 000 asukasta.
Missä hakijat?
Huittisten ABC:llä järjestettiin talvella 2011 tilaisuus, jonne saapui parikymmentä nuorta ja muutama paikkakunnan yritys. Suurin osa kaupungin työttömistä, yli 80 nuoresta oli kuitenkin jäänyt kotiin.
Kaikki paikalla olleet yritykset lupasivat tarjota töitä, ainakin vähäksi aikaa. Yksi niistä oli Kivikylän Kotipalvaamo ja tehdaspäällikkö Heikki Parviainen.
Hän avasi kymmenen paikkaa työttömille nuorille kahdeksi kuukaudeksi. Soittoja palvaamoon ei kuitenkaan alkanut kuulua.
-Soitin TE-toimiston johtajalle, että mitäs nyt, kun en ole saanut hakemuksia, Parviainen kertoo.
Seuraavana päivänä tuli viisi soittoa nuorilta työnhakijoilta. Kaikki kymmenen luvattua paikkaa täytettiin saman vuoden aikana.
Tavallisena kesänä Kivikylän Kotipalvaamo työllistää kolmisenkymmentä nuorta.
Parviainen kertoo laittaneensa viime talvena paikallislehteen kesätyöpaikkailmoituksen otsikolla ”Staroja kesän makkarashow’hun”, vaikka tiesi, että hakemuksia tulee riittävästi muutenkin.
-Ehkä vähän kilpailijoillekin muistutukseksi, että nuoria kannattaa palkata, Parviainen sanoo jälkeenpäin.
Houkuttelua työvoimapulasta kärsiville aloille
Tällä hetkellä Huittisissa on viitisenkymmentä alle 24-vuotiasta työtöntä. Kaupungissa jatketaan Uusien mahdollisuuksien torin aikana aloitettuja hyviä käytäntöjä nuorten työllistämiseksi.
Törmän mukaan yksi suuri työllistämisen este on tällä hetkellä se, että nuoria eivät houkuttele alat, joilla eniten tarvitaan tekijöitä – kuten autonkorjaus ja hitsaaminen.
-Nyt meidän pitää miettiä, miten ammattioppilaitokset kasvattaisivat omaa vetovoimaansa, Törmä sanoo.
Kirjoittanut: Terhu Upola, 14.10.2013