Hyppää pääsisältöön

Yhden naisen yritys palkkasi toisen työntekijän

Nokialainen yhden naisen yritys, koiratrimmaamo Dogtrim palkkasi työntekijän ja tuplasi samalla firmansa työntekijämäärän. Yrittäjä Anne Kaski haastaa muut pienet yritykset tekemään saman.

Vanha herra Jekku, yhdeksänvuotias kultainen noutaja, istuu pienellä mustalla pöydällä ja läähättää. Turkin trimmaus on aina yhtä jännittävä hetki. Onneksi Anne Kaskella on varmat otteet, ja eläin rauhoittuu pikkuhiljaa.

Kuka tahansa ei voi koiria trimmata. Työssä pitää olla kokemusta eläinten käsittelystä. Suurin osa Suomessa työskentelevistä koirantrimmaajista on itse oppineita, niin kuin Kaski. Hän opetteli työn aikanaan siskonsa trimmausliikkeessä harjoittelijana. Myös Dogtrimin ainoa työntekijä, Erika Hyriäinen on oppinut työn käytännössä.

Kaski palkkasi Hyriäisen, jotta pystyisi ottamaan enemmän asiakkaita. Hyriäinen oli ollut jo aiemmin työharjoittelussa Dogtrimissä. Kaski myöntää, ettei ehkä olisi palkannut ketään, ellei tarjolla olisi ollut ihmistä, joka tuntee alan ja yrityksen niin hyvin kuin Hyriäinen.

Byrokratia ei pelottanut

Byrokratia ja kustannukset eivät Kaskea työntekijän palkkaamisessa mietityttäneet.

-Käytännössä palkanmaksu on hyvin helppoa. Eläke- ja muiden maksujen suuruus kuitenkin yllätti, Kaski sanoo.
Hyriäinen tekee töitä 10–15 tuntia viikossa, eikä Kaskelle toistaiseksi jää juuri sen enempää rahaa käteen kuin ennenkään. Tulevaisuudessa Hyriäinen pystynee myös lomittamaan Kaskea, kun hän oppii tekemään kaikki trimmauksen vaiheet yksin.

-Lisätuloja tärkeämpää on henkinen puoli. Saan keskittyä enemmän itse trimmaukseen, kun Erika hoitaa muita liikkeen toimia ja asiakaspalvelua, Kaski sanoo.

Anne Kaski trimmaa koiraa
Anne Kaski trimmaa koiraa - (Copyright: Yle, Terhi Upola) Anne Kaski trimmaa koiraa Kuva: Yle, Terhi Upola dogtrim

Ei enää harjoittelijoita

Kasken mukaan harjoittelijoiden palkkaaminen aina uudelleen ei tulisi trimmausalalla kysymykseen.
– Työ on niin haastavaa ja hankalaa, että kaikki eivät yksinkertaisesti pysty koiria käsittelemään, Kaski sanoo.

Kaskesta tuntuu hyvältä, kun hän saa tarjota toiselle työpaikan, joka voi jatkossa poikia pidempiäkin päiviä. Tällä hetkellä Hyriäinen ei niitä edes toivo, koska hän myös opiskelee ja hänellä on kolme lasta.

Jotta pienyrittäjät pystyisivät palkkaamaan helpommin työntekijöitä, Kaski lähettää terveiset Suomen hallitukselle:
-Pienyritysten ALV voisi olla vaikka 14 prosenttia, jotta rahaa jäisi palkkoihinkin.

Kirjoittanut: Terhi Upola 30.9.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.