Hyppää pääsisältöön

Yleistys villasukille

Yleistys villasukille. Kuva: Jari Flinck, Yleisradio.

Villasukat ovat arkipäivä. Aamulla herätessä on lattialla oltava villasukat valmiina odottamassa, sillä aamukahvinkeitosta ei selviä paljain varpain. Töihin lähtiessä pakkaan käsilaukkuun villasukkaparin; joskus on mukava heittää kengät pöydän alle, vetäistä villasukat jalkaan ja antaa jalkojen nousta tuolille. Illalla suihkun jälkeen voi laittaa jalkaan puhtaan jalan villasukat*, joissa hipsutellaan iltapalat ja sohvannurkat ennen nukkumaanmenoa. Viikonlopun tunnusmerkkinä villasukkia löytyy ympäri kotia. 

Villasukat ovat historiaa. Mummin kutomat villasukat ovat ykköset. Niitä voi pyörittää pesukoneessa neljässä kympissä (ja joskus vahingossa kuudessa kympissäkin) ja ne vain napakoituvat. Kantapää sopii kuin toinen iho, värit ja mallit ovat ihanan omaperäisiä. Mummin villasukissa on jotain samaa kuin hänen letuissaan; ne onnistuvat aina, täydellisesti. Vaalin jo edesmenneen mummini kutomia sukkia – parsitut kantapäät kertovat sinnikkyydestä säilyttää jotakin hänestä. 

Villasukat ovat mieliala.

Vaaleanpunaiset valitsen lauantaiaamulle, värikkäät vauhdikasta päivää varten, siniset yöunille ja kelta-vihreät peli-iltaa varten.
Vaaleanpunaiset valitsen lauantaiaamulle, värikkäät vauhdikasta päivää varten, siniset yöunille ja kelta-vihreät peli-iltaa varten. Mustan, siistimmän parin laitan jalkaan, kun meille tulee vieraita – haluan viestiä sukillani, että ottakaa rennosti, olkaa tekin kuin kotonanne. Pitkät villasukat ovat hyvät jalassa maailman tuntuessa liian kylmältä, tiukat villasukat pitävät stressitilanteessa paketin kasassa ja löysät valitsen hengailuun. 

Villasukat ovat käytännölliset. Hengittävinä, lämpöä ja kosteutta eristävinä villasukat sopivat paleleville varpaille. Lentokoneessa ne suojaavat vedolta. Villasukat sopivat luonnollisesti kumisaappaan sisään, mutta myös kesäiseen terassilla tepsutteluun. Jos lapaset ovat hukassa, voi ne korvata villasukilla. Muodikkaat villasukista tulee syksyisin, kun sukan antaa pilkottaa tyylikkäästi nilkkurin reunan yli.

Villasukat ovat ylpeyden aihe.

Kun antaa lahjaksi itse tehdyt villasukat, antaa samalla sukallisen rakkautta.
Hienoja villasukkia tekee mieli esitellä. Villasukat tekevät ulkoasusta persoonallisen. Haastavan villasukkamallin neulominen kohottaa itsetuntoa. Kun antaa lahjaksi itse tehdyt villasukat, antaa samalla sukallisen rakkautta. Yksi hienoimmista saamistani lahjoista on puolisoni ystävän neulomat nilkkapituiset villasukat. Ne ovat edelleen, lähes kymmenen käyttövuoden jälkeen suosikkisukkani ja muistuttavat, että sukkien myötä tunsin saaneeni myös uuden ystävän. 

Villasukat ovat kierrätystä. Jämälangoista kudotut villasukat ovat cool, pop ja trashion. Villasukkaan kiedotussa lasipullossa mehu pysyy lämpimänä hiihtoretkillä. Villasukkia voi käyttää pakkauspehmikkeenä muutossa  kuohuviinilasit pysyvät ehjinä. Vanhoista villasukista voi askarrella keppihevosia, pehmoleluja ja käsinukkeja. Kun kolahtaa ja kuhmu häämöttää, voi villasukan sisään työntää jäiseen hernepussin. 

Villasukat ovat mielenrauhaa. Villasukat tietävät, että tässä on arki, sinun elämäsi. Harhaillessani työpaikan käytävillä, työstä aiheutuva stressi ei tunnu enää ylitsepääsemättömältä, kun jalassa on villasukat. Ystävä, joka tarjoaa iltateetä ja kehottaa lainamaan villasukkiaan, kun kyyhötät rauniona sohvan nurkassa, on moninkertaisesti rauhoittavampi kuin hiljaisuusretriitti ja itsensälöytämiskurssi. Villasukkia kutoessa voi keskittyä vain puikkojen ja langan tanssiin tai – jos on tarpeeksi taitava  antaa käsien käydä hypnoottiseen tahtiin ja nauttia vaikka elokuvasta. Sukkapuikkojen kilinä on yksi maailman turvallisimmista äänistä. 

Villasukkia on liikaa. Kevättalvella villasukkia tupsahtelee sieltä täältä, koska syksy toi mukanaan maanisen innon neuloa, neuloa, neuloa. Villasukkia

Jos joku valittaa villasukkien puutetta, tulee hän samalla kertoneeksi, että tarvitsee jonkun välittämään itsestään.
ei kuitenkaan raaski heittää pois, koska kaikki parit ovat jonkun tutun kutomia  rakkaudella tehty. Mummot kutovat kasoittain villasukkia lämmittämään elämän tuiskuissa. Pukin pussista pitää löytyä villasukkapari. Jos joku valittaa villasukkien puutetta, tulee hän samalla kertoneeksi, että tarvitsee jonkun välittämään itsestään. 

Villasukat ovat rakkaus. Äidit kaikkialla maailmassa kutovat villasukkia lapsilleen, lapsenlapsilleen ja lapsenlapsenlapsilleen. Villasukkia lähetetään katastrofi alueille ja kehitysmaihin ja niitä lähetettiin aikoinaan myös rintamalle. Rakkaalta lainattuihin villasukkiin varpaiden työntäminen on arjen romantiikkaa. Minun ja sinun villasukat vierekkäin = onni. Kaikki rakastavat villasukkia!

Kun katson vaatekaappini villasukkalaatikkoon ja huomaan lempisukkieni olevan puhtaana, sisimmässäni kuplii - tänään on hyvä päivä!

*Puhtaan jalan villasukat laitetaan vain puhtaisiin jalkoihin.

Linkit:

Kommentit