Hyppää pääsisältöön

Näkymättömät 350 000 euroa

Tässä kuvassa Jere nauttii eläkerahoistaan lomamatkalla Japanissa. Kuva: Otto Ponto matka

Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.

Teksti: Anna-Sofia Nieminen ja Tuija-Tiitta Sorjanen
Kuvitus: Otto Ponto

Jere voisi ostaa eläkejärjestelmään maksamillaan rahoilla pari omakotitaloa Oulusta tai kaksion Etu-Töölöstä.

Jere on tyypillinen Y-sukupolven edustaja, syntynyt vuonna 1989. Hän on mielikuvitushenkilö. Laskimme hänen eläkejärjestelmään maksamansa euromäärät karkeilla keskiarvoilla ja oletuksilla.

Lukion jälkeen Jere viettää muutaman välivuoden eikä pidä valmistumisen kanssa kovaa kiirettä. Opiskelujen ohessa hän tekee töitä pienissä pätkissä, etenkin kesäisin. Hän valmistuu 28-vuotiaana eli vuonna 2017. Valmistuttuaan Jere siirtyy lopullisesti työelämään.

Silloin hänestä tulee täysipäiväinen maksumies.

Oletamme Jeren tekevän töitä keskeytyksettä 35 vuoden ajan. Hänen työuransa keskimääräinen kuukausipalkka on 3200 euroa.

Jere ja hänen työnantajansa maksavat Jerestä lakisääteisiä työeläkemaksuja joka kuukausi. Maksuprosentti on 26 prosenttia Jeren palkasta. Lakisääteisen maksuprosentin arvellaan vakiintuvan noin 26:een samoihin aikoihin, kun Jere aloittaa työuransa. Tämä taso on Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan sellainen, että eläkejärjestelmästä tulee kestävä. Vuonna 2014 prosentti on vielä noin 24.

Koko Jeren työuran aikana Jeren eläkemaksuihin uppoaa 350 000 euroa. Kuukaudessa se tarkoittaa 800 euroa. Neljäsosan eli pari sataa euroa Jere maksaa omasta palkastaan, loput työnantaja Jeren palkan päälle. Palkkakuitissaan Jere näkee vain itse maksamansa eläkemaksun.

Moisesta summasta ja sen kohtalosta luulisi kenen tahansa olevan kiinnostunut. Jere ei kuitenkaan välttämättä edes tiedä, mitä hänen maksamilleen eläkerahoille tapahtuu ja missä ne liikkuvat.

Voi ajatella, että maksamalla eläkemaksuja Jere panee rahaa syrjään vanhuuttaan varten. Jeren oma eläke määräytyy sen perusteella, kuinka paljon hän saa palkkaa ja kuinka paljon hän maksaa palkastaan eläkemaksuja.

Käytännössä suurin osa Jeren maksamista rahoista menee nykyeläkeläisten eläkkeiden rahoittamiseen. Ne kulkevat eläkeyhtiön kautta. Ehkä Jere ei edes tiedä, mihin eläkeyhtiöön rahat menevät. Ainakaan hän ei tiedä, mitä tapahtuu sille osalle, jonka eläkeyhtiö rahastoi.

Eläkeraha on näkymätöntä, omakotitalot Oulussa tai kaksio Etu-Töölössä ei. Turvaa saa molemmista.

Laskelmissa ei ole huomioitu inflaatiota eikä eläkerahastoihin sijoitetun pääoman korkoa. Laskelmat on tehty nykyisen keskipalkan (3200 euroa) mukaan. Työeläkemaksuprosentti (26 %) perustuu Eläketurvakeskuksen ennusteisiin.

  • Merkitse eläkejemmasi karttaan

    Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt.

    Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt vanhuuden varalle ympäri Tamperetta. Nyt on teidän vuoronne.

  • Rahat vai eläke?

    Yrittäjä on vastuussa omista eläkkeistään. Eläkemaksujen pitäminen minimissä on uhkapeliä omalla sosiaaliturvalla. Pitääkö yrittäjällä olla mahdollisuus ottaa se riski?

  • Näkymättömät 350 000 euroa

    Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.