Hyppää pääsisältöön

Rahat vai eläke?

Yrittäjän eläkelaki YEL mahdollistaa uhkapelin omalla eläketurvalla. Yrittäjä voi halutessaan pitää eläkemaksut minimissä ja käyttää rahat johonkin muuhun.

Keskiviikkona nuori yrittäjä Arto Martonen kertoi Y:lle maksavansa minimit YEL-maksuja, mutta eläkesäästävänsä vapaaehtoisesti. Yrittäjä uskoo sijoittavansa rahat paremmin kuin työeläkeyhtiöt sen tekisivät.

Kommenteista nousi myrsky Twitterissä. Minimimaksut nähdään uhkana yrittäjän sosiaaliturvalle. YEL-maksujen perusteella lasketaan esimerkiksi yrittäjän äitiys- tai isyyspäivärahat ja joukko muita etuja.

YEL:iä varten yrittäjän pitää arvioida oman työnsä rahallinen arvo. Vaikka siitä ei julkisuudessa puhuta, moni tuskin arvioi sen riiittävän korkeaksi. Rahoille on aina parempaakin käyttöä. Nuorelle yrittäjälle on turha muistuttaa, että eläkeläisenä matalat maksut sitten kaduttavat.

Onko se niin väärin, jos yrittäjä tahtoo ottaa riskin? Sitähän yrittäminen on, riskinottoa ja rahan laittamista poikimaan. Vapaudesta nauttiva yrittäjä ei halua tulla kahlituksi eläkemaksuihin.

Palkansaajasta se kuulostaa oudolta. Työnantajat ja palkansaajat maksavat eläkemaksuja automaattisesti, vaihtoehtoja ei anneta. Miksi yrittäjät ovat erityisasemassa?

Yksi vaihtoehto olisi laajentaa työn teettäjän työeläkevelvollisuuksia, mutta työnantajapuoli tuskin suostuisi siihen. Kun työt teetetään toimeksiannossa yrittäjällä tai freelancerilla, työnantajan ei tarvitse murehtia työeläkemaksuista. Se on yksi syy miksi työnantajat suosivat freelancereita.

Tai ehkä valtion pitäisi pestata ovelta ovelle kiertäviä YEL-lupatarkastajia kyyläämään yrittäjien eläkemaksuja. Kun riittävän moni suomalainen lakkasi maksamasta Tv-lupamaksuja, ne piti korvata Yle-verolla.

Eläkemaksut kuuluvat hyvinvointiyhteiskuntaan. Kansalaiset maksavat sekalaisia maksuja sosiaaliturvan rahoittamiseksi. YEL ei pakota yrittäjää osallistumaan.

Jos hyvinvointiyhteiskunta keksittäisiin 2014, ei sitä saataisi lobattua kenellekään läpi. Liian moni haluaisi mahdollisuuden uhkapelata sosiaaliturvallaan, vapauden ja demokratian nimessä. Eläkemaksujen sijaan reilu 20 prosenttia enemmän palkkaa käteen nyt? Lähes kukaan ei maksaisi.

ETK:lta kerrotaan, että nuoret yrittäjät saadaan kiinnostumaan eläketurvastaan paremmalla tiedotuksella. Eläkelaitoksilla on kuulemma kattavat nettisivut.

En usko että nettisivut riittävät. Eläkeskeptiset maksavat eläkemaksuja vain pakolla.

Juho Maijala

Kommentit
 • Merkitse eläkejemmasi karttaan

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt.

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt vanhuuden varalle ympäri Tamperetta. Nyt on teidän vuoronne.

 • Rahat vai eläke?

  Yrittäjä on vastuussa omista eläkkeistään. Eläkemaksujen pitäminen minimissä on uhkapeliä omalla sosiaaliturvalla. Pitääkö yrittäjällä olla mahdollisuus ottaa se riski?

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.