Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Ismo Leikolan kaalipläjäys

Voita ja Sokeria -resepti: Ismo Leikolan kaalipläjäys. Kuva: Yle

Kokkailu kotona on Ismo Leikolalle harvinaista hupia. Reissutöitä tekevä Leikola syö useimmiten ulkona, ja kotona ruuan pitäisi olla valmista nyt eikä hetken päästä. Ismon kaalipläjäys valmistuukin nopeasti.

Ismon kaalipläjäys

600 g paistijauhelihaa
1,5 keräkaalia (kevät- tai syyskaalia)
400 g sipulia
1 valkosipulia
0,5 kg tomaatteja
500 g turkkilaista jogurttia
2 dl ruokakermaa
1 prk kookosrasvaa
emmental-juustoraastetta
hunajaa
0,5 kg linssejä, mustia tai vihreitä

säilykkeinä seuraavat
3 prk tomaattimurskaa
1 prk tulista salsaa
1 prk jalapeno-viipaleita

mausteet
1 pl etikkaa, valkoviini tai omena
1 pl japanilaista soijakastiketta
suolaa, pippuria, cayennnepippuria tai jauhettua linnunsilmächiliä

Pläjäyksen teko aloitetaan suikaloimalla kaali. Ruokaan kannattaa käyttää kevät- tai syyskaalia. Kova talvikaali ei kypsy. Paksuimmat lehtiruodit kannattaa jättää käyttämättä. Kaali paistetaan pannulla kookosrasvassa. Hetken kuluttua pannulle voi lisätä paistijauhelihan ja paistaa sen kaalin kanssa. Samaten paloitellaan sipuli ja valkosipuli, jotka laitetaan myös pannulle paistumaan.

Tästä eteenpäin kokki voi antaa mielikuvituksensa ja ruokavarastonsa määrittää aterian suunnan. Pannulle voidaan paloitella tomaatteja tai käyttää tomaattimurskaa. Ismo käytti sekä murskaa että tomaatteja ja poltetta antamaan pannulle lisättiin kourallinen jalapenoviipaleita. Kokki voi halutessaan oikoa ja käyttää valmista tulista salsaa makua antamaan. Pannulla oleva seos maustetaan parilla ruokalusikallisella soijakastiketta ja kunnon tujauksella valkoviini- tai omenaviinietikkaa. Myös jauhettua chiliä ruokaan voi laittaa. Kermaa voi lisätä – tai olla lisäämättä. Sillä voi tehdä ruoasta kokonaan toisenlaisen.

Kaalin voi antaa hautua kannen alla pehmeäksi tai syödä ruoan kaalin ollessa vielä hieman rapsakka.

Linssit keitetään pakkauksen ohjeen mukaan.

Annos kootaan pläjäyksestä, keitetyistä linsseistä, turkkilaisesta jogurtista ja se koristellaan juustoraasteella.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa yhdeksän jälkeen lauantaina 8.2.2014 TV1:ssä.

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.