Hyppää pääsisältöön

Joogaopettaja Satu Tuomela: Lootusasentoon ei tarvitse päästä

YleX Viikonlopussa keskusteltiin lauantaina joogasta, kun vieraana oli 15 vuotta joogaa harrastanut ja sen parissa työskentelevä Satu Tuomela. Joogaopettajan mukaan tiettyihin joogan asanoihin ei pääse välttämättä ikinä, puhtaasti kropan rakenteen vuoksi.

Satu Tuomela

Satu Tuomela on ollut mukana perustamassa Helsingin Kluuvissa sijaitsevaa Pranama-joogaa, jonka tunneista voi kukin kävijä maksaa omantunnon mukaan. Aloittaessaan joogan opettamisen Satu Tuomela totesi, ettei hän lähde kilpailemaan.

- Teen mitä teen ja hoidan homman kotiin rehellisesti. Teen kaiken rakkaudesta, niin kaikki menee hyvin. Päätin, etten kilpaile muiden toimijoiden kanssa.

Pranama-joogastudion kävijät ovat olleet erittäin tyytyväisiä omantunnon mukaan maksamiseen ja joogastudio on saanut paljon kehuja.

- Ihmiset rakastavat sitä. Olen saanut paljon positiivista palautetta. Ihmiset ovat sanoneet, etteivät olisi aloittaneet joogaa ilman Pranamaa.

Kun ihmiset maksavat joogatunneista omantunnon mukaan, niin toisinaan he maksavat takautuvasti useamman tunnin kaksinkertaisesti, jos rahatilanne on esimerkiksi jossain tilanteessa ollut hieman heikompi.

- Summat liikkuvat 20 sentistä ylöspäin, joku on maksanut joogatunnista 50 euroa. Se ei ole rahasta kiinni. On ihanaa antaa tällainen mahdollisuus. Sen ei pitäisi olla rahasta kiinni, että voi joogata. Kannustan joogaamaan myös kotona, Satu Tuomela kertoo.

Satu suosittelee käymään läpi useita joogaopettajia ja valitsemaan sen opettajan, joka resonoi sinua itseäsi ihmisenä. Satu kertoo, etteivät kaikki joogan asanat välttämättä luonnistu toisilta ihmisiltä koskaan, sillä myös luiden ja vartalon muoto vaikuttavat kropan liikkuvuuteen.

- Tyylilaji ei ole tärkeää. Yin-joogasta on turvallista aloittaa. Se sopii suunnilleen kaikille. Se on hyvin rauhallista ja siinä istutaan. Se ei ole liian lusmua ja siinä tapahtuu aika paljon, vaikka siinä ollaan paikallaan. Se on energeettisempää joogaa. Kaikki eivät edes pääse koskaan lootusasentoon, koska luiden muoto on vain sellainen. Eikä tarvitse päästä.

Miten YleX Viikonlopun juontajilta sujuu aurinkotervehdys – katso

YleX Viikonloppu joogaa

Lähteet: YleX Viikonloppu