Hyppää pääsisältöön

Ryssät motissa Messuhallissa

Suomen Filmiteollisuuden dokumentissa esitellään Messuhalliin jatkosodan alkuvaiheessa koottua sotasaalisnäyttelyä syksyllä 1941. Propagandaelokuvaa ryydittää Reino Hirvisepän ronski selostus.

"Esiintyipä venäläinen missä asussa tahansa, niin suomalainen sananparsi ’ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistasi’, pitää aina paikkansa", julistaa Hirviseppä heti dokumentin alussa.

Messukeskuksen suureen sotasaalisnäyttelyyn oli koottu univormuja itänaapurimme historiasta sekä kaikkein pirullisimpia uudenaikaisia sotavälineitä, joilla Neuvostoliiton puna-armeijaa oli talvisodassa varustettu.

Näyttelyyn oli koottu myös neuvostopäällystölle omistettu seinä, johon kerättyjä nimiä Hirviseppä luettelee näiden kuolintapoja unohtamatta.

Todellisena vetonaulana markkinoitiin näyttelyyn rakennettua "politrukin boksia". Tällaisen pelätyn virkamiehen huone oli jäljennetty kaikkine yksityiskohtineen messuvieraiden kauhisteltavaksi. Huoneen sisustuksen julistetaan osoittavan miten yksilöllinen mukavuus oli toisarvoinen asia, kun valmistauduttiin asevoimin aatteelliseen maailmanvalloittamiseen.

Paikalle oli pestattu myös maastoutumispukuihin sonnustettuja mannekiineja, jotka partioivat näyttelyn keskellä autenttisissa asuissa, kiväärit kaulalla.

Vertailun vuoksi näyttelyssä esiteltiin myös suomalaisten varusteita ja sotakalustoa. Esimerkiksi puna-armeijan suksien moitittiin olevan vain halpoja jäljitelmiä suomalaissotilaiden vastaavista.

Teksti: Ville Matilainen