Hyppää pääsisältöön

Ryssät motissa Messuhallissa

Suomen Filmiteollisuuden dokumentissa esitellään Messuhalliin jatkosodan alkuvaiheessa koottua sotasaalisnäyttelyä syksyllä 1941. Propagandaelokuvaa ryydittää Reino Hirvisepän ronski selostus.

"Esiintyipä venäläinen missä asussa tahansa, niin suomalainen sananparsi ’ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistasi’, pitää aina paikkansa", julistaa Hirviseppä heti dokumentin alussa.

Messukeskuksen suureen sotasaalisnäyttelyyn oli koottu univormuja itänaapurimme historiasta sekä kaikkein pirullisimpia uudenaikaisia sotavälineitä, joilla Neuvostoliiton puna-armeijaa oli talvisodassa varustettu.

Näyttelyyn oli koottu myös neuvostopäällystölle omistettu seinä, johon kerättyjä nimiä Hirviseppä luettelee näiden kuolintapoja unohtamatta.

Todellisena vetonaulana markkinoitiin näyttelyyn rakennettua "politrukin boksia". Tällaisen pelätyn virkamiehen huone oli jäljennetty kaikkine yksityiskohtineen messuvieraiden kauhisteltavaksi. Huoneen sisustuksen julistetaan osoittavan miten yksilöllinen mukavuus oli toisarvoinen asia, kun valmistauduttiin asevoimin aatteelliseen maailmanvalloittamiseen.

Paikalle oli pestattu myös maastoutumispukuihin sonnustettuja mannekiineja, jotka partioivat näyttelyn keskellä autenttisissa asuissa, kiväärit kaulalla.

Vertailun vuoksi näyttelyssä esiteltiin myös suomalaisten varusteita ja sotakalustoa. Esimerkiksi puna-armeijan suksien moitittiin olevan vain halpoja jäljitelmiä suomalaissotilaiden vastaavista.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto