Hyppää pääsisältöön

Ryssät motissa Messuhallissa

Suomen Filmiteollisuuden dokumentissa esitellään Messuhalliin jatkosodan alkuvaiheessa koottua sotasaalisnäyttelyä syksyllä 1941. Propagandaelokuvaa ryydittää Reino Hirvisepän ronski selostus.

"Esiintyipä venäläinen missä asussa tahansa, niin suomalainen sananparsi ’ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistasi’, pitää aina paikkansa", julistaa Hirviseppä heti dokumentin alussa.

Messukeskuksen suureen sotasaalisnäyttelyyn oli koottu univormuja itänaapurimme historiasta sekä kaikkein pirullisimpia uudenaikaisia sotavälineitä, joilla Neuvostoliiton puna-armeijaa oli talvisodassa varustettu.

Näyttelyyn oli koottu myös neuvostopäällystölle omistettu seinä, johon kerättyjä nimiä Hirviseppä luettelee näiden kuolintapoja unohtamatta.

Todellisena vetonaulana markkinoitiin näyttelyyn rakennettua "politrukin boksia". Tällaisen pelätyn virkamiehen huone oli jäljennetty kaikkine yksityiskohtineen messuvieraiden kauhisteltavaksi. Huoneen sisustuksen julistetaan osoittavan miten yksilöllinen mukavuus oli toisarvoinen asia, kun valmistauduttiin asevoimin aatteelliseen maailmanvalloittamiseen.

Paikalle oli pestattu myös maastoutumispukuihin sonnustettuja mannekiineja, jotka partioivat näyttelyn keskellä autenttisissa asuissa, kiväärit kaulalla.

Vertailun vuoksi näyttelyssä esiteltiin myös suomalaisten varusteita ja sotakalustoa. Esimerkiksi puna-armeijan suksien moitittiin olevan vain halpoja jäljitelmiä suomalaissotilaiden vastaavista.

Teksti: Ville Matilainen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto