Hyppää pääsisältöön

Täysi-ikäistyvä Stam1na haiskahtaa vuonolle

YleX:n Viikon albumina soi Stam1nan kuudes albumi SLK. Kuuntele albumi täältä!

Kaikka ja Hyrde // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Kesällä 18 vuoden ikään astuva Stam1na ei ole bändi, joka pitää hengähdystaukoja. Uutta SLK-albumia on alettu työstää heti _Nocebo-_kiertueen jälkeen. Tällä kertaa levyn pääteeman muodostavat kuolema ja sähkövirta.

- Kaikki asiat universumissa ovat sähköä, liikettä ja energiaa. Jossain vaiheessa liike pysähtyy. Tämän suhteen käsitteleminen ja lopun mystisyyden peilaaminen inspiroi sanoituksiin ja päätyi albumin teemaksi, kertoo albumin sanoittaja ja bändin kitaristi-laulaja, Antti "Hyrde" Hyyrynen.

Levyn nimi tulee sanoista Sallikaa luonnollinen kuolema, joka ei ole eutanasianvastainen lausahdus, vaan liittyy elvytyskieltoon.

- Albumin nimi olisi yhtä hyvin voinut olla Sydänhieronta, ja se voi viitata muuhunkin kuin ihmiselämään. Jostain asioista pitää vain joskus osata luopua, summaavat Kai-Pekka "Kaikka" Kangasmäki sekä Hyrde yhdessä tuumin albumin nimen taustoja.

SLK-albumia työstettiin tällä erää suomalais-tanskalaisin voimin. Levy äänitettiin Mokoman levyjäkin paljon työstäneen Janne Saksan huomassa ja miksattiin sekä masteroitiin hevituottaja Tue Madsenin studiossa Tanskassa.

- Biisimateriaalimme oli lähtökohtaisesti rankempaa, joten levylle piti saada mukaan kunnon hevituottaja. Tanskalaisvahvistus osasi tuoda albumille sellaisia kaikuja, joita emme osanneet edes kuvitella sopivan tuotantoon.

Tuore albumi kuulostaakin astetta synkemmältä Stam1nalta, joka on napannut mukaan black metal -vaikutteita. Tuoreen lisäsäväyksen antaa myös kosketinsoittaja Emil Lähteenmäen entistä keskeisempi rooli kappaleiden äänimaailmoissa.

- Meillä oli kaksi vaihtoehtoa edetä Nocebon jälkeen. Joko nostaa albumibudjettia, ja pyytää tuottajaksi joku toinen maailmankuulu amerikkalainen tai tehdä kotikutoinen leirinuotiolevy. Emme päätyneet kumpaakaan, vaan valitsimme norjalaisen, vahvasti vuonoille haiskahtavan lähestymistavan.

Kuuntele Kaikan ja Hyrden kertomuksia ja mietteitä Stam1nan SLK-albumista kuluvalla viikolla joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuoroissa!

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu