Hyppää pääsisältöön

Ympäristön ahdasmielisyys estää homourheilijoita olemasta avoimia

Ari-Pekka Liukkonen ui.
Ari-Pekka Liukkonen on Suomen ensimmäisiä aktiivisia avoimesti homoseksuaaleja urheilijoita. Ari-Pekka Liukkonen ui. Kuva: Vesa Pöppönen/AOP Ari-Pekka Liukkonen,uinti,uinnin MM-kisat

Suomalainen keskustelu homoudesta huippu-urheilussa on ollut lähinnä "sipinää ja supinaa". Sitä on käyty oikeastaan vasta 1990-luvulta alkaen. 2000-luvulla muun muassa Uskalla-kampanja avasi tietä ihmisten yhdenvertaisuudelle myös urheilussa.

Vuonna 1993 Elmo-ohjelmassa haastateltiin entistä koripalloilijaa Malla Suhosta, joka oli urheilu-uransa jälkeen puhunut julkisesti lesboudestaan.

Suhonen arvioi, että hänenkin joukkueissaan on pelannut useita muita ei-heteroita, mutta asiasta ei puhuttu. Entinen keihäänheittäjä ja Suomen urheiluliiton varapuheenjohtaja Tuula Laaksalo arvioi, että homous on urheilussa tabu, kuten on muussakin yhteiskunnassa. Yleinen ilmapiiri pitää urheilijat kaapissa.

"Sipinää ja supinaa olen kuullut, mutta en ole henkilökohtaisesti keskustellut kenenkään kanssa asiasta", Laaksalo sanoi ja kertoi myös, että SUL:ssa ei ole asiaa käsitelty yhtään. Hän myös arvioi, että samaa ahdasmielisyyttä jota on koko yhteiskunnnassa on varmasti myös sponsoreiden mielissä.

Uskalla-kampanja haastoi vuonna 2009 urheiluseurat ja -liitot yhteisiin talkoisiin homofobian poistamiseksi ja kaikille turvallisen urheilun saavuttamiseksi.

Kampanjan tavoite ei niinkään ollut työntää urheilijoita kertomaan seksuaalisuudestaan vaan herättää keskustelua aiheesta, saada pukukoppihomottelu ja -kiusaaminen loppumaan, yksi kampanjan vetäjistä Maija Paloheimo kertoi Ajankohtaisen kakkosen homoillassa.

Kampanjan aikaan yhtään suomalaista aktiivihuippu-urheilijaa ei ollut kertonut homoudestaan, mutta niin sanotuksi Straight Star Allyksi ilmaantui jääkiekkoilija Harri Tikkanen. Straight Star Ally on hetero ammattilaisurheilija, joka haluaa kohdella kaikkia ihmisiä tasapuolisesti riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Vuonna 2014 olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi Ylen urheiluviikonlopun suorassa lähetyksessä homoudestaan. Hän sanoi vihdoinkin voivansa olla oma itsensä.

"Nostan tälle nuorelle miehelle hattua. Todella rohkea teko, jolla luulen olevan erittäin hyvät seuraukset ajatellen muita vastaavassa tilanteessa olevia", kommentoi entinen seitsenottelija Tiia Hautala, joka kertoi homoudestaan oman uransa jälkeen. Urheilu-uransa aikana Hautala ei halunnut asiasta puhua. "Yksi syy oli se, että olin aika hämmennyksissä asian kanssa ja sitten urheilu oli niin päällä. Se täytti kaikki päivät, etten päästänyt sitä ajatusta pinnalle. Kymmenen-viisitoista vuotta sitten elettiin ihan eri maailmassa" Hautala sanoi.

Keskustelun ajankohta yhdistyi Venäjän Sotšin talviolympiakisojen alle. Venäjällä oli voimassa homofobinen lainsäädäntö ja aiheesta käytiin vilkasta keskustelua.