Hyppää pääsisältöön

Esa-Pekka Salosen Nyx – Yön jumalattaren lukemattomat värit

Esa-Pekka Salosen teoksen Nyx (2011) kantaesitys soitettiin Pariisissa valmistumisvuonnaan säveltäjän itsensä johtamana. Suomessa Ylen tilaaman teoksen kantaesityksen johti Radion sinfoniaorkesterin kauden 2012-2013 päävierailija Hannu Lintu.

Antiikin tarustossa Nyx on yön jumalatar, Khaoksen tytär, unen jumala Hypnoksen ja kuoleman jumala Thanatoksen äiti. Tarustossa Nyx ei esiinny usein, mutta hänet on kuvattu kauniiksi ja voimaa täynnä olevaksi hahmoksi. Salosen teoksessa Nyx hehkuukin lukemattomina orkesteriväreinä ja sointipintoina, toisaalta vahvana rytmisenä sykkeenä. Soolo-osuudet teoksessa on varattu Salosen omalle soittimelle käyrätorvelle sekä klarinetille.

Esa-Pekka Salonen tunnetaan maailmalla erityisesti kapellimestarina mutta myös taitavana säveltäjänä. Salonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa käyrätorvensoittoa, sävellystä ja orkesterinjohtoa ja oli perustamassa Korvat auki –yhdistystä 1970-luvun lopulla yhdessä Magnus Lindbergin, Kaija Saariahon, Eero Hämeenniemen, Olli Kortekankaan, Jukka Tiensuun ja Jouni Kaipaisen kanssa. Sävellystä Salonen opiskeli Sibelius-Akatemian lisäksi myös Italiassa Franco Donatonin ja Niccolo Castiglionin johdolla. Orkesterinjohdon pariin Salonen päätyi halustaan voida johtaa omia teoksiaan.

Teos on äänitetty Musiikkitalossa 25.01.2013. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu.

Teksti: Kalle Autio