Hyppää pääsisältöön

Kekkosen vuoden 1956 vaalikampanja

Urho Kekkosen kampanja vuoden 1956 presidentinvaaleissa oli silloisessa Suomessa poikkeuksellinen. Siihen kuului parinsadan puhetilaisuuden kiertue.

Televisio ei ollut vielä suomalaisissa kodeissa, eikä eduskunnan valvoma Yleisradio juurikaan lähettänyt vaaliohjelmia, joten vaalikiertue oli hyvä tapa saada viestiään perille.

Kekkosen kannatus oli voimakasta, mutta hänellä oli myös paljon vastustajia.

Kekkosen päälle heitettiinkin ylenmäärin lokaa vaalien alla. Keltainen lehdistö esitteli Kekkosen tappelupukarina ja levitteli juttuja pääministerin naisseikkailuista.

Kampanjan yksi voimatekijä oli Kekkosen vaalielokuva Kansakunnan puolesta, jossa hänet esiteltiin tasavallan tärkeänä eheyttäjänä.

Elokuva loppuu sanoihin: "Turvatkaa Paasikiven-Kekkosen linjan jatkuvuus. Se takaa itsenäisyytemme, se turvaa rauhallisen rakennuskauden kansallemme, se turvaa rauhan kaikille rajoillemme."

Paasikiven-Kekkosen linja -käsite kehitettiin vaalikampanjaa varten, ja siitä on tullut vakiintunut ilmaus Suomen ulkopolitiikasta sotien jälkeen.

Presidenttiehdokkaat pääsivät ääneen tammikuussa 1956 Ylen radiostudiossa. Kekkonen käsitteli puheessaan Suomen ulkopoliittista asemaa, Porkkalan palautusta ja hyvien suhteiden ylläpidon tärkeyttä Neuvostoliiton suuntaan.

Maalaisliiton vahva tukimiesverkosto ja järjestökoneisto tekivät tehokasta työtä. Kun valinta oli selvä, maalaisliitto tilasi Kekkosen kuningastiestä lyhytfilmit Maa luotti häneen, Isäntä astui taloon ja Näin sen teimme, joita esitettiin puolueen tilaisuuksissa ja hyödynnettiin tulevissa vaalikampanjoissa.

Filmeissä kuvataan Kekkosen nousu ehdokkaaksi ja valinta presidentiksi laajan kampanjan ja voimakkaan järjestökoneiston avulla.

Myös uuden presidentin hiihtoretki tallennettiin filmille. Kun Kekkonen kevättalvella 1956 teki Lapissa lähes 260 kilometrin hiihtoretken läpi erämaan Rajajoosepista Kemijokivarteen, retkestä tehtiin filmi Tulevaisuuden maa.

Lapin retkellä rento ja reipasliikkeinen valtiomies tapasi rajamiehiä, metsureita ja poromiehiä. Sanavalmis presidentti viihtyi hyvin Lapin jätkien seurassa.

Teksti: Reijo Perälä & Paavo Rytsä & Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto