Hyppää pääsisältöön

Kekkosen vuoden 1956 vaalikampanja

Urho Kekkosen kampanja vuoden 1956 presidentinvaaleissa oli silloisessa Suomessa poikkeuksellinen. Siihen kuului parinsadan puhetilaisuuden kiertue.

Televisio ei ollut vielä suomalaisissa kodeissa, eikä eduskunnan valvoma Yleisradio juurikaan lähettänyt vaaliohjelmia, joten vaalikiertue oli hyvä tapa saada viestiään perille.

Kekkosen kannatus oli voimakasta, mutta hänellä oli myös paljon vastustajia.

Kekkosen päälle heitettiinkin ylenmäärin lokaa vaalien alla. Keltainen lehdistö esitteli Kekkosen tappelupukarina ja levitteli juttuja pääministerin naisseikkailuista.

Kampanjan yksi voimatekijä oli Kekkosen vaalielokuva Kansakunnan puolesta, jossa hänet esiteltiin tasavallan tärkeänä eheyttäjänä.

Elokuva loppuu sanoihin: "Turvatkaa Paasikiven-Kekkosen linjan jatkuvuus. Se takaa itsenäisyytemme, se turvaa rauhallisen rakennuskauden kansallemme, se turvaa rauhan kaikille rajoillemme."

Paasikiven-Kekkosen linja -käsite kehitettiin vaalikampanjaa varten, ja siitä on tullut vakiintunut ilmaus Suomen ulkopolitiikasta sotien jälkeen.

Presidenttiehdokkaat pääsivät ääneen tammikuussa 1956 Ylen radiostudiossa. Kekkonen käsitteli puheessaan Suomen ulkopoliittista asemaa, Porkkalan palautusta ja hyvien suhteiden ylläpidon tärkeyttä Neuvostoliiton suuntaan.

Maalaisliiton vahva tukimiesverkosto ja järjestökoneisto tekivät tehokasta työtä. Kun valinta oli selvä, maalaisliitto tilasi Kekkosen kuningastiestä lyhytfilmit Maa luotti häneen, Isäntä astui taloon ja Näin sen teimme, joita esitettiin puolueen tilaisuuksissa ja hyödynnettiin tulevissa vaalikampanjoissa.

Filmeissä kuvataan Kekkosen nousu ehdokkaaksi ja valinta presidentiksi laajan kampanjan ja voimakkaan järjestökoneiston avulla.

Myös uuden presidentin hiihtoretki tallennettiin filmille. Kun Kekkonen kevättalvella 1956 teki Lapissa lähes 260 kilometrin hiihtoretken läpi erämaan Rajajoosepista Kemijokivarteen, retkestä tehtiin filmi Tulevaisuuden maa.

Lapin retkellä rento ja reipasliikkeinen valtiomies tapasi rajamiehiä, metsureita ja poromiehiä. Sanavalmis presidentti viihtyi hyvin Lapin jätkien seurassa.

Teksti: Reijo Perälä & Paavo Rytsä & Elina Yli-Ojanperä

Kommentit