Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Langattomat kuulokkeet eivät päihitä tavallisia luureja

Langattomien kuulokkeiden tarkoituksena on vapauttaa käyttäjänsä johdon päässä roikkumisesta. Kolme kovaa testasi miten radioaalloilla ääntä siirtävät kuulokkeet suoriutuvat tästä tehtävästä. Ongelmaksi muodoistui muun muassa taajuuden säätäminen. Kultakorville nämä kuulokkeet eivät kelvanneet.

Kolme kovaa ovat kaikki äänen ja musiikin harrastajia. Kirsi Ihalainen on ammatiltaan äänisuunnitelija ja tarvitsee kuulokkeita päivittäin työssään. Linda Sandström työskentelee omaishoitajana. Intohimoiselle musiikinkuuntelijalle kuulokkeet tarjoavat mahdollisuuden nauttia musiikista häiritsemättä muuta perhettä. Arttu Tolonen työskentelee muusikkona ja musiikkitoimittajana. Myös hänelle kuulokkeet ovat työväline.

Kuuloketestaajat sohvalla
Kuuloketestaajat: Linda Sandström, Kirsi Ihalainen ja Arttu Tolonen Kuuloketestaajat sohvalla Kuva: Yle langattomat kuulokkeet

Testaajat kokeilivat parin päivän ajan miltä musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu sujuu langattomilla kuulokkeilla. Testituotteinamme olivat AKG:n, Sennheiserin ja Sonyn langattomat mallit.

Kuulokkeiden mukana tulee lähetin, joka kytketään kuulokeliitännällä laitteeseen, josta ääntä kuunnellaan. Lähetin toimii myös kuulokkeiden latauspisteenä. Kaikissa kuulokkeissa on äänensäädin. Tämän lisäksi Sonyn ja Sennheiserin kuulokkeissa on myös taajuuden säädin. Sennheiserin säätimet aiheuttivat ongelmia testaajille.

- Niissä oli vierekkäin kaksi samanlaista rullaa. Kun yritin säätä äänenvoimakkuutta, valitsin aina väärän säätimin. Niiden säätimien olisi pitänyt olla erilaiset tai vaikka eri korvissa, Linda pohtii.

Rullasta oli myös hankala arvioida äänen voimakkuutta. AKG:n kuulokkeiden nappivolume toimi testaajien mielestä paremmin.

Yhdet luurit eivät istu joka päähän

Sennheiserin kuulokkeet pöydällä
Sennheisereita joutui säätämään Sennheiserin kuulokkeet pöydällä Kuva: Yle sennheiser
Esimerkiksi työskennellessä tai elokuvaa katsellessa kuulokkeita joutuu pitämään pidemmän aikaa. Huonosti istuvat kuulokkeet alkavat helposti tuntua epämiellyttäviltä. Kaikkia testin kuulokkeita vaivasi sama ongelma: samat kuulokkeet eivät istu joka päähän. AKG:t olivat naisten pienempiin päihin ainoat sopivat, mutta pidemmällä käytöllä ne alkoivat painaa ikävästi. Sennheiserit olivat ainoat, joiden kaaresta löytyi jonkinlainen säätömahdollisuus. Silti ne olivat Lindalle liian löysät.

- Nuo Sennheiserit ja Sonyt oli niin lörpöt, että jos vähänkin nojasi taaksepäin tai jos vaikka nostit lattialta jotain, niin ne lörpsähti pois, Linda kertoo.

Äänenlaadussa ja kantamassa syntyivät suurimmat erot

AKG:n kuulokkeet pöydällä
AKG:t valittiin yksimielisesti parhaiksi AKG:n kuulokkeet pöydällä Kuva: Yle akg
Kuulokkeista yhdetkään eivät tehneet testaajiin vaikutusta äänenlaadullaan. Eniten ärsytti Sonyn kuulokkeiden taustasärinä, joka kuului jopa aivan latausaseman vieressä. Kohtuulliseksi arvioitiin ainoastaan AKG:t. Sonyn ja AKG:n kuulokkeissa oli kuitenkin mahdollisuus säätää vastaanotto- ja lähetystaajutta. Tämä ei tuonut helpotusta kuulokkeiden käyttöön.

- Sennheiserit oli siinä mielessä pettymys, että kun niitä tosiaan piti säätää koko ajan. Tuntui välillä, että vähänkin kun päätä liikauttaa, niin sieltä tulee jokin häiriö, Kirsi selittää.

Testasimme kuulokkeiden kantamaa myös ulkotestillä, jossa kokeilimme kuinka kauas lähettimistä kullakin kuulokeparilla pääsee. Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeissa luvattiin yli 100 metrin kantamaa ja ne veivätkin pidemmälle kuin vain 20 metrillä varustetut AKG:t. Särinä oli kuitenkin molemmissa erittäin voimakasta. Yllättäen pienimmällä kantamalla varustetut AKG:t toimivat sisäkäytössä huomattavasti kilpailijoitaan paremmin.

Langaton teknologia ei tehnyt vaikutusta

Sonyn kuulokkeet tv-tasolla
Sonyn kuulokkeissa häiritsi taustasärinä Sonyn kuulokkeet tv-tasolla Kuva: Yle sony
Testin tulos oli selvä: voittajaksi selvisivät AKG:t, Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeiden jäädessä kauas taakse. Testaajat eivät tämän testin perusteella olisi valmiita panostamaan langattomiin kuulokkeisiin. Artun mielestä kantamat olivat niin huonoja, että tavallisetkin kuulokkeet tarjoavat enemmän vapautta kuin langattomat.

- Minulla on kotona AKG:n studiomonitorit, joissa on pitkä johto. Ne ovat paljon helpommat käyttää. Tulee väistämättä sellainen fiilis, että jos se laatu on noin paljon huonompi verrattuna niihin langallisiin, niin miksi ihmeessä niitä hankkisi, Arttu selittää.

Myös suuret erot kuulokkeiden välillä hämmensivät testaajia. Entuudestaan kaikki merkit oli mielletty hyvin laadukkaiksi.

- Jos meinaa ostaa langattomat, niin kannattaa testata juuri niitä kyseisiä kuulokkeita. Nyt huomas, että miten suuri ero niissä on. Eikä riitä, että niitä käy kokeilemassa päähän jossain liikkeessä vaan kannattaa lukea arvostelua ja kysellä vähän niistä kuulokkeista, Linda neuvoo.

Testitulokset

Tuote Pisteet Hinta
AKG 915 3,9 86,90€
Sennheiser RS 120 II 2,3 94,90€
Sony MDR-RF855RK 1,7 79,90€
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.