Hyppää pääsisältöön

Mestaripelimannit Eteläpohjalaisten Spelien tähtinä Laihialla 1975

Järjestyksessään kolmansissa Speleissä haastateltiin tulevia ja jo nimettyjä mestaripelimanneja, pohdiskeltiin kansanmusiikin genreä, ratkottiin huuliharpistien mestaruuksia ja tietenkin soitettiin ja kuunneltiin pelimannimusiikkia.

Tietolaatikko

Eteläpohjalaiset Spelit valtakunnallinen ja kansainvälinen kansanmusiikki- ja -tanssitapahtuma syntyi 1970-luvun alussa Etelä-Pohjanmaan Laulu- ja Soittojuhlien jatkeeksi alueen rikkaan kansanmusiikkiperinteen pohjalta. Ensimmäiset Spelit järjestettiin vuonna 1972 Kauhajoella. Kiertävän tapahtuman tarkoituksena on luoda maakuntaan ja maahan uutta kulttuuria yli neljänsadan vuoden kansanmusiikkiperinteen pohjalta.
Lähde: Eteläpohjalaiset Spelit

Kansanmusiikki- ja tanssitapahtuman suurimpia vetonauloja oli 1970-luvun suosituimman pelimannin Tauno Krossin harmonikkaesitys. Toimittaja Iisakki Manninen haastatteli Krossia, joka kertoi aloittaneensa pelimannimusiikin pelaamisen vasta verraten myöhään. Miehet myös pohdiskelivat yhdessä kansanmusiikin määritettä. Krossi sai vuonna 1976 mestaripelimannin arvonimen ollessaan vasta 50-vuotias.

Speleissä järjestettiin myös huuliharpunsoittokursseja ja ratkottiin harpistien Suomen mestaruuksia. Raportiin on taltioitu osa tulevan mestaripelimannin Reino Valkaman soitannasta.

Niin ikään myöhemmin vuonna 1994 mestaripelimanniksi nimetty Henry J. Mäki antoi Ajankohtaiselle kakkoselle näytteen omasta soitostaan. Hän esitteli katsojille moninkertaisen huuliharpun SM-voittajan, laihialaisen Vihtori Hiivanaisen soittotyyliä.

Raportin päättää mestaripelimanni Aapeli Hautasen harmonikkaesitys ja haastattelu.

Teksti: Ville Matilainen