Hyppää pääsisältöön

Pietarin kanatehtaat

Suomenlahden pohjukassa, Pietarin ympäristössä, on viitisentoista jättikanalaa, joita venäläiset itse kutsuvat – hyvin osuvasti – kanatehtaiksi. Niissä on yhteensä lähes 30 miljoonaa kanaa, mutta kanaloiden maa-alueet ovat usein lähes olemattomia.

Kanalat tuottavat vuodessa jopa kaksi miljoonaa tonnia lantaa. Kun puhdistamoja ja jälleenkäsittelylaitoksia ei ole, kärrätään kananpaska käsittelemättömänä lähialueiden pelloille, metsiin, soille ja jokiin. Jätettä päätynee myös Laatokkaan ja Itämereen, jossa Suomenlahden virtaukset tuovat sitä myös Suomen rannoille.

Jätteen ajaminen luontoon on Venäjän lakien vastaista, mutta kanaloiden omistajat selviävät rikkeistä joko minisakoilla tai sitten vain viranomaisten sormen heristyksellä. Pietarissa toimiva ympäristökonsuli Riitta Hemmi sanoo, että jätelain uudistus on kyllä tulossa, mutta silti isonkin siipikarjatilan voi käytännössä perustaa ilman, että tilalla on maata juuri ollenkaan.

Ylen ruotsinkielisen tutkivan ohjelman Spotlightin marraskuussa esittämän ohjelman suomenkielisessä ja hieman uusitussa versiossa esitetään mm. venäläisen ympäristöjärjestön kananlantakätköistä ottamia kuvia. Paikalliset asukkaat tietävät kaatopaikkojen olemassaolon, mutta kanatehtaiden omistajat estävät niille pääsyn.

Haastateltavat

  • Riitta Hemmi, ympäristöasioiden konsuli, Suomen pääkonsulaatti, Pietari
  • Konstantin Mitjin, Pervomaiskoje
  • Jaakko Henttonen, johtaja, NDEP, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki
  • Michail Korbiev, eläkeläinen, Pervomaiskoje
  • Nelli Andrejeva, johtaja, Oredezin siipikarjatila
  • David Pepper, tiimiesimies, Maxwell Stamp PLC
  • Kari Homanen , Venäjän aluejohtaja, Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO
Kommentit