Hyppää pääsisältöön

Erätulilla uudet jaksot 27.2.2014 alkaen

Kuva ohjelmatunnuksesta
Kuva ohjelmatunnuksesta Kuva ohjelmatunnuksesta Kuva: Yle/Erätulilla erätulilla

Uusi tuotantokausi alkaa helmikuun viimeisellä viikolla, uudella ohjelmapaikalla torstaina 27. helmikuuta klo 19.30. Tuttuun tapaan 10 jaksoa keväällä ja 10 syksyllä.
Mikko ”Peltsi” Peltola janoaa jälleen uusia retkeily-, kalastus- ja metsästyskokemuksia. Tänä keväänä hän lyö hynttyyt yhteen myös muiden tuttujen Erätulilla-tekijöiden kanssa. Lapin tehokaksikkomme, Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä testaavat Peltsin pohjoisen kestävyyttä, hiihtohirmut Ape Majava ja Sami Sarsama rinne-ja vapaalaskutaitoja sekä helsinkiläinen Haavi auki -porukka huumorintajua ja heittäytymiskykyä talvikalastuksen merkeissä. Näiden lisäksi kevätkaudella ohjelmassa toteutuu monta isompaa ja pienempää haavetta ja haastetta.


Joskus luontoharrastus puraisee niin kovasti, ettei päiväretki tai edes kotimaa enää riitä. Ulkomailta löytyy sellaisia kohteita ja haasteita, joita täällä ei voi kokea. Kalat ovat suurempia, vuoret korkeampia, maisemat eksoottisempia ja elämykset vaikuttavampia. Näistä aineksista syntyy tänä vuonna Erätulilla-otsikon alle viisi koko ohjelman mittaista (28’) dokumenttia, joita nähdään tutumpien makasiinien lomassa. Keväällä näitä erikoislähetyksiä näytetään kolme.

Matti Ristinen kiipeilemässä Perussa
Matti Ristinen kiipeilemässä Perussa Matti Ristinen kiipeilemässä Perussa Kuva: Yle/Erätulilla näyttelijä
UNELMIA JA USKALLUSTA (27.3.14). Vuorikiipeilyyn hurahtanut näyttelijä Matti Ristinen treenaa tosissaan vuoden ajan lähteäkseen ensimmäiselle ”kasitonniselleen” Pakistaniin kesällä 2013. Vain päivää ennen suunniteltua matkaa, tapahtuu Pakistanissa traaginen verilöyly, jossa surmataan raa’asti yhdeksän ulkomaalaista vuorikiipeilijää sekä paikallinen opas. Kahden pienen tytön isän on luonnollisesti pohdittava tarkkaan, millaisia riskejä henkilökohtaisen unelman tavoittelemiseksi voi ottaa. Suunnitelmiin tullut muutos avaa uuden reitin. Dokumentissa Matti Ristinen kuvaa tähän astisen elämänsä vaativinta fyysistä haastetta, joka osoittautuu myös merkittäväksi henkiseksi matkaksi.
Kalastusta Islannissa
Kalastusta Islannissa Kalastusta Islannissa Kuva: yle/Timo Veijalainen tunturi
ISLANNIN ARMOILLA (17.4.14) Unelma kesä- ja talvilajien yhdistämisestä samaan reissuun oli kytenyt mielessä jo pitkään, mutta harvassa paikassa se on mahdollista toteuttaa. Islannissa kontrasti kesän ja talven välillä on kuitenkin häilyvä. Hyväntuulinen roadmovie kertoo neljän suomalaisen miehen kesäkuisesta viikosta retkeilyn ihmemaassa. Matkalla kalastetaan tunturijärvillä, peseydytään vesiputouksissa ja kuumissa lähteissä, lasketellaan aurinkoisilla vuoren rinteillä . Yöttömät yöt nukutaan vaellusteltassa muuttuvan luonnon armoilla, lähes paratiisissa. Kuvaus ja leikkaus Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä / Av-Lappi.

HUIPPU ETELÄMANTEREELLA (8.5.14) Kuningatar Maudin maa Etelämantereella - 2,5 miljoonaa neliökilometriä ikijäistä autiomaata ja harvakseltaan maisemaa puhkovia piikkimäisiä vuoria. Patrick ”Pata” Degerman, Timo Moilanen ja Pekka Holma muodostavat retkikunnan, jonka tavoitteena on löytää, saavuttaa ja kiivetä yksi näistä vuorista, Sukkertoppen. Kohteen armottomat ja arktiset olosuhteet vaativat paljon valmisteluilta. Vakuutusten saamisen epävarmuus melkein peruuttaa reissun. Suuri seikkailu kohti etelää alkaa marraskuussa 2013 ja kestää neljä viikkoa. Kuvaus Patrick Degerman, Timo Moilanen ja Pekka Holma, leikkaus Teemu Hostikka.

Kommentit