Hyppää pääsisältöön

Kalaruokaa: haukipihvit

HAUKIPIHVIT

(resepti: Mika Vornanen)
Aineet
• Kilo hauen filettä
• Amerikan pekonia n.100gr
• ranskankermaa (yrttisipuli maustettu) tai sipulikeittopussi kermaviiliin imeytettynä
• ruokakermaa
• valkosipulia
• nippu tilliä
• kananmuna
• korppujauhoa.
• ruisjauhoa (jos aikoo leivittää)
Amerikanpekoni ja hauen fileet halkaistaan pituussuunnassa vaikkapa neljäksi suikaleeksi. Kalan ja pekonin hyvä suhde on 10:1.
Pekoni on hyvä syöttää lihamyllylle satunnaisesti haukisuikaleiden välissä. Kun lihat on jauhettu, voi annosta sotkea hiukan, ennen kuin lisää loput tarveaineet.

Taikina
Ranskankerma, tai sipulikerma kipataan keon päälle ja sotketaan lihoihin. Valkosipulia sekaan ja tietysti yksi kananmuna tarvitaan.
Vaikka en itse olekaan tillin ystävä, niin tähän ruokalajiin se ehdottomasti kuuluu. Pieneksi hakattua tilliä riittävästi ja taas sotketaan, kuivatun tillin kanssa on syytä olla tarkkana.
Lisäsuolaa ei tarvita.
Puukauha on ollut paras työkalu, jos taikinan vaivaa manuaalisti.
Hetken vaivaamisen jälkeen lisätään korppujauhot, tuo tehdään pariin otteeseen ja ruokakerman kera, jota tarvitaan max. desin verran. Kun koostumus on hyvä, taikina irtoaa käytettävästä työkalusta melko helposti.
Kastellut kädet helpottavat pihvien tekemistä, kun ottaa reilun lihapullan kokoisen satsin, pyöräyttää sen melko kiinteäksi ja litistää kämmenien välissä pihviksi. Kämmenen kokoisia ja kivan ohkaisia siis..
Yleensä leivitän puolet pihveistä, kun niitä valmistan, mutta vaikea sanoa kummat ovat parempia, joten kukin makunsa mukaan.
Leivittäminen onnistuu helposti, kun laittaa laakealle lautaselle. Pihvit käytetään lautasella ja lätkitään sopiviin pinoihin, joko paistamista tai pakastamista varten. Yhtä aikaa pannulle mahtuva määrä per pino helpottaa paistamista.
Pihvit paistetaan paksussa voissa ja tietysti molemmin puolin. Anna voin "hiljentyä" pannulla ennen kuin heität pihvit paistumaan. Väri kertonee koska pihvit ovat liian mustia. Itse tyhjennän pannun joka satsin jälkeen rasvoista tiskiharjaa käyttäen.
Näin toimittuna taikinasta pitäisi tulla ainakin n. 25 kpl tajuttoman hyviä haukipihvejä, jotka eivät huomista näe.
Vinkki: Haukipihvit voi pakastaa raakavalmiina. Ne ovat varsin helppoja mukavia käyttää ja valmistaa, jos pakastaa vaikka 4 kpl:een nipuissa.