Hyppää pääsisältöön

Kalaruokaa: simppua neljällä tapaa


Tamperelainen keittiömestari Pekka Salmela valmisti ennakkoluulottomasti neljä ateriaa simpuista.

SIMPPUKEITTO
Liemi:
Nyljettyjä ja suolistettuja simppuja
Porkkanaa
Sipulia
Laakerinlehtiä
Maustepippuria
Huuhtele simpuista suurimmat limat, nylje ja suolista kalat ja laita vihannesten ja mausteiden kanssa kattilaan. Peitä kylmällä vedellä ja hauduttele miedolla lämmöllä noin 25-30 min. Nosta kalat varovasti pois ja kerää lihat talteen. Siivilöi liemi kattilaan ja keitä kasaan kunnes 1/3 jäljellä, lisää noin 5dl kermaa ja keitä kasaan kunnes maukasta, mausta liemi suolalla.
Keitto:
Simpun lihat
Porkkanaa
Sipulia
Perunaa
Tilliä
Paloittele kasvikset peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja freesaa kevyesti voissa, lisää kermainen kalaliemi ja hauduta kasvikset kypsiksi, lisää kalat ja nauti. Koristele keitto hienonnetulla tillillä.

PAISTETTUA SIMPPUA JA PÄHKINÄPERUNAPYRETTÄ
Esikäsittele simput kuten edellä, leikkaa tuoreesta kalasta fileet irti suolistuksen jälkeen. Jauhota kalanpalat kevyesti vehnäjauhoissa ja paista vaahtoavassa voissa noin 1 min per puoli. Mausta suolalla paiston jälkeen.
Muusi:
Rosamundaa tai muuta jauhoista perunaa
Voita
Kermaa
suolaa
Kuori ja keitä perunat kypsiksi, paseeraa siivilän läpi saadaksesi sileä muusi. Lisää kuumaa kermaa, kunnes sopivan notkeaa. Ruskista voi ja lisää muusin joukkoon, sekoita kunnolla ja mausta suolalla.

SAVUSTETTU SIMPUN MÄTI
Suolaa simpunmäti kevyesti ja savusta miedolla lämmöllä noin 5 min.

PIKKELÖITYÄ SIMPPUA
Etikkaa 1dl
sokeria 2dl
vettä 3dl
fenkolinsiemeniä 2 teelusikkaa
laakerinlehtiä 2kpl
mustapippuria 10kpl
suolaa 5g
tähtianis 2kpl
shalottisipulia 2kpl
Laita kaikki aineet kattilaan ja kiehauta nopeasti, anna jäähtyä hieman ja kaada simppufileiden päälle. Anna kalojen maustua ja kypsyä jääkaapissa yön yli. Tarjoa kalat kylmänä silakoiden tapaan.