Hyppää pääsisältöön

Mukavasti matkaan junalla

Halki vehreiden Suomen suvimaisemien ja lumisten talvinäkymien porhaltavat junat Valtionrautateiden vuonna 1972 valmistuneessa esittelyfilmissä, jossa luodaan myös katsaus VR:n henkilöliikenteen uudistuksiin ja parannuksiin.

Juhlavissa tunnelmissa matkasivat arvovaltaiset kutsuvieraat Tampere–Parkano–Seinäjoki-radan avajaisiin maaliskuussa 1971. Mukana oli muun muassa presidentti Urho Kekkonen. Pohjois-Suomeen suuntautuvalle rautatieliikenteelle oli saatu merkittävä parannus. Yhteydet Itä-Suomeen paranivat puolestaan Parikkala–Onkamo-radan valmistuttua.

Filmissä VR esitellään uudistuvana, nuorekkaana ja palvelushenkisenä yhtiönä. Uudenaikainen junakalusto kahvila-, ravintola-, makuu-, autonkuljetus- ja nuorille tarkoitettuine diskoteekkivaunuineen loi mielikuvaa junamatkustamisesta myös varmana, vaivattomana ja kaikille sopivana liikennemuotona.

Rautatieliikenteen kehittymisen myötä kansainvälistyminen oli myös ajan henki. Oli vaivatonta matkustaa junalla vieraisiin maihin vaikkapa maapallon laidalta toiselle.

Rautateiden sähköistäminen ja nopeasti kulkevat sähköjunat olivat luontevasti tulevaisuuden näköpiirissä. Ja VR oli vahvasti tässä kehityksessä mukana.

"Tervetuloa mukavalle junamatkalle."

Keskustele