Hyppää pääsisältöön

Pizzastipendi musiikin moniottelija Päivi Stenvallille

Päivi Stenvall
Päivi Stenvall Kuva: Mari Behm päivi stenvall

Tämänkertainen pizzastipendi myönnettiin Pohjois-Kymen musiikkiopiston tuottajalle Päivi Stenvallille. Häntä ehdotti Valvirassa tarkastajana työskentelevä Minna Kymäläinen, joka on innokas kulttuurinharrastaja ja perustelee valintaansa näin:
”Olen nähnyt Päivin järjestelevän Kouvolassa oopperatapahtumaa, myyvän siihen lippuja ja hoitavan muita tapahtuman järjestelyjä, pitävän soittotunteja nuorille huilisteille ja omia esityksiä, olevan mukana Kymi Brass -tapahtuman järjestelyissä monella tavalla. Päivin tahti tällä saralla on hengästyttävä. Ja kaiken sen sivussa hän ehtii vielä kertoa meille tavallisille tallaajille vastauksia mitä tyhmimpiin kysymyksiin jota kysymme!”

Päivi Stenvall ja uunituore pizza. Kuva: Mari Behm.Minna ja Päivi tuntevat toisensa mutkan kautta. ”Minnan sisko Mari Behm on hyvä ystäväni Kouvolasta ja olen ymmärtänyt, että Minna harrastaa kulttuuria hyvin laajasti”, Päivi kertoo.

Huilu vei mennessään – ja trumpetisti myöhemmin


Päivi Stenvall on kotoisin Kouvolasta. Hän aloitti musiikkiopinnot Pohjois-Kymen musiikkiopistossa 10-vuotiaana eli vuonna 1988. ”Musiikinopettaja koulussa kertoi, että musiikkiopistossa etsitään uusia oppilaita. Soittimeksi valikoitui huilu ja se oli ensimmäinen harrastus, jonka aloitin oma-aloitteisesti ja joka pysyi myös. Äitini oli tietenkin yrittänyt minulle saada harrastuksia, mutta ne olivat aina lopahtaneet innostuksen puutteeseen.”

Päivi suoritti musiikkiopiston tutkinnot ja koska harrastus oli niin miellyttävä, hän ajatteli, että soittamisesta pitäisi saada myös ammatti. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1997 ja pääsi samana vuonna Päijät-Hämeen konservatorioon soitonopettajan linjalle. Hän valmistui koulusta vuonna 2002.

”Mieheni opiskeli myös siellä ja hän sai valmistuttuaan trumpetistin paikan Mikkelistä, joten minäkin muutin sinne ja tein töitä Mikkelin musiikkiopistossa. Siellä opiskelin myös kulttuurituottajaksi.”

Paluu kotiseudulle ja tuottajan monipuolisiin tehtäviin


Vuonna 2008 mies sai paikan Lappeerannan Rakuunasoittokunnasta ja Päivi pääsi palaamaan kotiseudulleen. Projektitehtävät työstivät häntä vähän aikaa kunnes hän pääsi tuottajaksi Kymi Sinfoniettaan vuonna 2009. Vaikka kyseessä on Kouvolan ja Kotkan yhteinen orkesteri, sen pääasiallinen toimisto on Kotkassa, joten matkusteluun meni paljon aikaa. Kun Pohjois-Kymen musiikkiopistolle haettiin tuottajaa, Päivi laittoi paperit vetämään, jotta työmatka lyhenisi.

Huilua Päivi soittaa vielä aina silloin, kun pyydetään keikalle. Vielä häntä monesti pyydetäänkin. ”Kun se on enemmän harrastusluontoista, osaan ehkä nauttia jotenkin enemmän niistä tilaisuuksista”, Päivi kertoo. Esiintymispaikkoina ovat olleet viime aikoina seurakunnan tilaisuudet ja Kouvolan teatteri.

Vaikka Päivi tekee tuottajan tehtäviä, hän opettaa myös 9 huiluoppilasta. Tuottajan työpisteenä on musiikkiopiston kirjasto, joten hänen tehtävänään on myös huolehtia nuotistosta ja kirjojen ja nuottien lainaamisesta.

”Voihan olla joku vielä ihanampi tehtävä…”


Tuottajan toimenkuvaan kuuluu paljon viestintään liittyviä tehtäviä, verkostoitumista ja käytännön järjestelyä. Pohjois-Kymen musiikkiopistossa on n. 150 tapahtumaa vuosittain ja tämän lisäksi on erilaisia hankkeita.

Päivi Stenvall pitää työstään, mutta mistään unelma-ammatista hän ei osaa sanoa. ”Enhän voi tietää, jos joku muu työ olisi vielä ihanampaa. Mutta siis tässä työssä yhdistyy itselleni tärkeät ja miellyttävät aiheet kuten musiikki, elämykset, tapahtumat ja se, että tuotetaan iloa ympärille. Lisäksi saan tehdä töitä hienojen ihmisten kanssa ja lasten ja nuorten kanssa. Soitonopettajana pääsen osallistumaan lasten ja nuorten kehitykseen pystyn tukemaan heidän kasvua omiksi persoonikseen.”

Päivi Stenvall nautti vakiopizzansa kantapaikassaan. Kuva: Mari Behm.

Omat rajat on tiedettävä


Minna Kymäläinen kertoi pizzapalkintoperusteluissaan oopperasta. ”Kyllä, meillä on Pohjois-Kymen musiikkiopistossa aktiivista oopperatoimintaa. Suurin piirtein joka toinen vuosi valmistamme täällä oopperan. Viimeksi esitimme Giuseppe Verdin Rigoletton ja nyt keväällä esitämme Markus Fageruddin Sotajoulukuun, joka on lastenooppera. Tavoitteena on tällä kertaa saada vuorovaikutusta lasten ja veteraanien välille”, Päivi kertoo ja kehuu myös kovasti Kouvolan alueen eri kulttuurilaitosten Tunne-yhteistyötä ja avointa suhtautumista yhteisiin projekteihin.

Ehtiikö kiireinen tuottaja viettää ollenkaan vapaa-aikaa? ”Kyllä, pidän liikunnasta eli käyn mielelläni lenkillä ja punttisalilla. Myös teatterissa ja konserteissa tulee käytyä. Meillä on kotona 5,5-vuotias koira, joka pitää huolta myös siitä, etteivät työpäivät venähdä liian pitkiksi.”

Entä huolestuttaako tässä ajassa mikään? ”Tähän pitäisi vastata, että kulttuurin tilanne yhteiskunnassa. Mutta se ei todellisuudessa huoleta minua, koska uskon, ettei se ole mihinkään katoamassa. Omassa elämässäni pohdin tällä hetkellä, miten pidän huolta jaksamisestani ja missä menevät omat rajani.”

Entä se pizza? Miltä se maistui? ”Hyvältä. Neville on oikeastaan kantapaikka täällä Kouvolassa ja valitsen siellä melkein aina pizzan nimeltä Pollo & Pesto”.

Teksti Sandra Saulo - Kuvat Mari Behm

Julkaistu 14.2.2014