Hyppää pääsisältöön

Polkupyöräilystä pitäisi muodostua suomalainen urheilulaji

Kilpapyöräilyä on harrastettu Suomessa aina vuodesta 1884 asti. Suuriin kansainvälisiin voittoihin ei kuitenkaan vuoteen 1946 mennessä ollut ylletty. Filmisepon lyhytelokuvassa seurataan suomalaisten kilpapyöräilijöiden valmentautumista kesän koitoksiin. Kunto- ja kuivaharjoittelun lisäksi piipahdetaan pyöräilijäleirillä ja ajetaan kilpaa Velodromilla.

Kymmenpäiväisen Vierumäen pyöräilijäleirin ohjelmaan mahtui harjoitusta ja ohjelmaa koko rahan edestä, aamuvarhaisesta iltaan asti. Matkaharjoittelua venytettiin muutaman kymmenen kilometrin matkoista satoihin kilometreihin.

Pyöräily on hauska ja vaihteleva urheilumuoto. Kestävyyttä ja sisua vaativa. Juuri siksi siitä pitäisikin muodostua suomalainen urheilulaji

Kilpapyöräilijän tulee päästä jo kevätkaudella kolmen tai neljän tuhannen kilometrin harjoitusmäärään. Muuten ei kesällä kunto kestä. Pyöräilijöiden nopeutta taas mitataan Velodromi-ajoissa, joita kehutaan kiinnostaviksi kilpailuiksi erilaisten sääntöjen ja kikkojensa takia.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto