Hyppää pääsisältöön

Polkupyöräilystä pitäisi muodostua suomalainen urheilulaji

Kilpapyöräilyä on harrastettu Suomessa aina vuodesta 1884 asti. Suuriin kansainvälisiin voittoihin ei kuitenkaan vuoteen 1946 mennessä ollut ylletty. Filmisepon lyhytelokuvassa seurataan suomalaisten kilpapyöräilijöiden valmentautumista kesän koitoksiin. Kunto- ja kuivaharjoittelun lisäksi piipahdetaan pyöräilijäleirillä ja ajetaan kilpaa Velodromilla.

Kymmenpäiväisen Vierumäen pyöräilijäleirin ohjelmaan mahtui harjoitusta ja ohjelmaa koko rahan edestä, aamuvarhaisesta iltaan asti. Matkaharjoittelua venytettiin muutaman kymmenen kilometrin matkoista satoihin kilometreihin.

Pyöräily on hauska ja vaihteleva urheilumuoto. Kestävyyttä ja sisua vaativa. Juuri siksi siitä pitäisikin muodostua suomalainen urheilulaji

Kilpapyöräilijän tulee päästä jo kevätkaudella kolmen tai neljän tuhannen kilometrin harjoitusmäärään. Muuten ei kesällä kunto kestä. Pyöräilijöiden nopeutta taas mitataan Velodromi-ajoissa, joita kehutaan kiinnostaviksi kilpailuiksi erilaisten sääntöjen ja kikkojensa takia.