Hyppää pääsisältöön

Resepti: Voita & Sokeria - Heidi Pakarisen uunilohi ja juustoinen salaatti

Heidi Pakarisen kirjolohi lisukkeineen
Heidi Pakarisen kirjolohi lisukkeineen Kuva: Yle Aamu-tv lohiruoka

Voita & Sokeria -sarjassa tangokuningatar Heidi Pakarinen valmistaa perheensä mieliruokaa uunilohta. Heidin mielestä kala ei koskaan petä. Uunilohi haudutetaan kermassa eikä reseptistä puutu voitakaan. Annokseen kuuluu reilusti kasviksia ja juustoinen salaatti.

Kirjolohta, perunoita ja vihanneksia kermakastikkeessa, salaattia ruiskrutonkien kanssa

Alkusalaatti

pussillinen suomalaista jäävuorisalaattia
rasiallinen kirsikkatomaatteja
suomalaista kurkkua
rucolaa
suolapähkinöitä
(fetajuustoa)
parmesan-juustoa
mustapippurirouhetta
balsamicoa

Pääruoka

kirjolohifilee
kuohukermaa
sipulijauhe
suolaa
nokare voita
tuoretta tilliä

Keitetyt pikkuperunat

Kasvikset joko höyrytettynä tai keitettynä - porkkana, parsakaali

Ruiskrutongit

ruisleipää
voita
kylmäpuristettua rypsiöljyä
suolaa

Kirjolohifilee laitetaan matalaan uunivuokaan, johon filee juuri sopii. Pinnalle ripotellaan suolaa ja filee nostetaan 200 asteeseen uuniin kunnes fileen pinta saa väriä. Kannattaa tarkastaa, onko fileestä nypitty selkäruodossa kiinni olleet ruodot pois. Jos niitä ei ole nypitty, ne kannattaa nyppiä pois ruotoatuloilla.

Perunat kuoritaan, laitetaan kylmään suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi. Keittoaika on koosta ja lajikkeesta riippuen noin 10 - 15 minuuttia.

Salaatti revitään, kurkku ja fetajuusto paloitellaan, suolapähkinät rouhitaan joko veitsellä tai morttelissa. Kirsikkatomaatit lisätään niiden koosta riippuen joko kokonaisina tai paloiteltuina. Parmesan raastetaan joukkoon. Salaatti maustetaan lautaselle aseteltaessa balsamicolla ja mustapippurirouheella. Juustot antavat salaattiin sopivan suolan ja rasvaisuuden, joten öljyä ei tarvitse lisätä.
Lohen pinnalle ripotellaan sipulijauhetta ja sen päälle kaadetaan kuohukermaa niin paljon, että file peittyy. Annos laitetaan uuniin, kunnes kerma kiehuu.

Porkkanat ja parsakaali paloitellaan suupaloiksi ja keitetään suolalla maustetussa vedessä siten, että niihin jää hammastuntumaa. Kasvikset voi myös höyryttää. Kun haluttu kypsyysaste on saavutettu, kasvisten keittovesi kaadetaan pois ja niiden päälle kaadetaan jääpaloja ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Tämä pysäyttää kasvisten kypsymisen ja niiden väri jää raikkaaksi. Kasvikset on mahdollista tarjota heti kylmävesikylvyn jälkeen, jolloin niiden sisäinen lämpö lämmittää ne vielä syömäkelpoisiksi. Toinen vaihtoehto on jäädyttää ne jääkaappikylmiksi ja lämmittää vasta tarjolle tuotaessa esimerkiksi ryöppäämällä niitä kiehuvassa vedessä kymmenkunta sekuntia.

Ruisleivät, vaikka vähän jo kuivahtaneetkin siivutetaan ja laitetaan paistinpannulle, jossa voi ja öljy on sulautuneet.

Siivut saa paistua pannulla sen aikaa, että ne vähän rapsakoituvat.
Lopuksi sirotellaan hyppysellinen suolaa herkkusiivujen päälle.

Annos kootaan kalasta, perunoista ja kasviksista. Kalan vadilla oleva kerma käy kastikkeeksi siltään. Salaatti kannattaa tuoda tarjolle omalla lautasellaan, jolle voi asetella myös krutongit. Kaikkien komponenttien asettaminen samalle lautaselle – suurellekin – tekee annoksesta vain levottoman.

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka