Hyppää pääsisältöön

Suomirockin uusi sukupolvi – näin heidän tiensä ovat risteytyneet

Ystävien tuki on tärkeää – myös musiikissa. Kuningasidean, Face Of Godin ja Santa Cruzin kundit kertovat, miten ystävyys on vaikuttanut heidän tekemisiinsä.

Kuningasidean Pole ja Väinöväinö, LEO, Muste-yhtyeen Benjamin Lehti ja Santa Cruzin Archie Cruz. // Kuva: YleX

Suomirockin uusi sukupolvi kasvaa ja kehittyy yhdessä. Kokosimme ystävänpäivän kunniaksi yhteen nuoret muusikot ja ystävykset: Kuningasidean Polen ja Väinöväinön, Face Of Godin Leon ja Benjaminin sekä Santa Cruzin Archien. Heidän tiensä ovat risteytyneet nuoresta pitäen bändien ja musiikin myötä. Ilman toisiaan heidän musiikkinsa ei kuulostaisi siltä, miltä se nyt kuulostaa.

Väinö ja Leo tutustuivat Helsingin Käpylän kaduilla jo 10-vuotiaina ja myöhemmin he perustivat nuorisotaloilla villinneen Deep Vain -yhtyeen. Archie ja Leo puolestaan perustivat aikoinaan musiikkileirillä Santa Cruzin, jonka kokoonpano on muuttunut vuosien saatossa lähes täysin. Yhteiseen historiaan liittyy myös paljon yhteiskeikkoja.

- Väinö oli Käpylässä aina vähän tunnettu hahmo. Jäbä teki taikatemppuja ja hänellä oli rastat ja vihreä samettitakki jo 10-vuotiaana, Leo muistelee.

Väinön ja Leon ensimmäinen bändi Deep Vain soitti huikeat 300 keikkaa eri nuorisotaloilla ympäri pääkaupunkiseutua ja päätyi keikkareissulle Espanjaan asti.

- Sellaisia yleisöennätyksiä ei ole vieläkään rikottu. Jokainen nuorisotalo oli aivan täynnä, kundit muistelevat hymyillen.

Väinö ja Pole alkoivat hengailla enemmän samoissa porukoissa Käpylän yläasteella vuonna 2004. Väinö kertoo soittaneensa Polen kanssa yläasteen välitunneilla.

- Soitimme Polen kanssa Leevi and the Leavings -covereita ja Kuningasidean nykyinen fonisti Paavo soitti siellä myös. Siitä tavallaan alkoivat Kuningasidean alkutahdit, Väinö jatkaa.

Pole ja Leo puolestaan tapasivat jo aiemmin, koska he jakoivat saman leikkikentän ja asuivat toisiaan vastapäätä Helsingin Käpylässä.

- Muistan, kun tulit vittuilemaan jotain, että Pauli tykkää Iinasta ja ajattelin, että olet ärsyttävä jätkä, Pole heittää Leolle.

Musaleiri muutti kaiken

Archie, Benjamin ja Leo sekä Santa Cruzin kitaristi Johnny puolestaan tapasivat vuonna 2007 Popjazzleirillä, joka on Suomen vanhin ja maineikkain musiikkileiri. Sen ovat käyneet myös sellaiset suuruudet kuin Ville Valo, Alexi Laiho ja Maija Vilkkumaa. Archie muistelee huomanneensa leirillä Leon tatuoinnin ja kajaalisilmät.

- Leo oli tosi cool ja selitti, että mutsi pakotti leirille vähän rehabiin. Ajattelin, että haluan tuon jäbän mun bändiin ja Leo osasi vielä soittaa rumpuja, Archie naureskelee ensikohtaamiselle.

- En olisi todellakaan halunnut mennä leirille. Kelasin, ettei siitä ole mulle mitään hyötyä, koska olen kaikkia parempi. Kun kuulin ensimmäisen kerran Archien soittavan ja laulavan, niin tajusin mihin olen oikein menossa, Leo hämmästelee kaverinsa lahjakkuutta.

Kuningasidean Pole ja Väinöväinö, Face Of Godin Leo ja Benjamin ja Santa Cruzin Archien.

On uusi aika

Santa Cruz perustettiin leirillä, Deep Vain oli hajoamassa ja uusia bändejä perusteltiin jatkuvasti.

- Mut potkittiin pois Santa Cruzista, Deep Vain oli hajoamassa ja tajusin, etten jaksa enää soittaa rumpuja. Treenattiin Benjaminin kanssa yhdessä ja perustettiin oma bändi, Leo kertoo.

Face Of Godin esiasteessa lauloi UMK:stakin tuttu Lauri Mikkola, mutta lopulta Leo päätti laulaa itse ja FOG perustettiin.

- Lauri lauloi paremmin kuin minä ikinä, mutta en saanut häntä laulamaan meidän kappaleita niin kuin halusin, Leo perustelee.

Väinö puolestaan soitti kitaraa Deep Vainin hajottua. Ennen Kuningasideaa muusikko vaikutti Hey Heather ja One Of The Pigeons -yhtyeissä.

- Kuningasidea lähti perustumaan pikku hiljaa ja tajusin, mihin halusin aikani kuluttaa, Väinö juttelee.

Pole soitti samoihin aikoihin rumpuja parissakin eri hevibändissä. Myös hänen ja Santa Cruzin tiet yhdistyivät, sillä Cruzien Middy soitti Carolinen keikoilla bassoa Polen ollessa rummuissa. Eräänä iltana sattuma kuitenkin puuttui peliin ja Polen musiikilliset suunnitelmat muuttuivat.

- Kävin laulamassa karaokessa Leeviä ja Väinö sattui sinne. Väinö ehdotti, että pitäisi perustaa bändi, joten kirjoiteltiin tekstejä ja käytiin treenaamassa aktiivisesti. Bändi alkoi kasaantua vuonna 2009 ja jäsenmäärä lähti heti käsistä, Pole juttelee.

Parhaiten Enemmän duoo ku sooloo -hitistä tunnettu Kuningasidea tuntui kundeista heti hyvältä idealta ja oli tehtävä päätöksiä.

- Oli pakko tehdä päätöksiä: nyt loppuu kikkailu muiden bändien kanssa ja ruvetaan tekemään Kunkkuja, Pole ja Väinö sanovat.

Ystävyys jatkuu tiiviinä

Ystävykset kannustavat toisiaan edelleen, vaikkeivät enää soitakaan samoissa yhtyeissä. He ovat myös oppineet toisiltaan musiikillisesti niin paljon, ettei kenenkään bändi olisi samanlainen ilman toisten vaikutusta.

- Jos mutsi ei olisi pakottanut mua sinne leirille, niin Face Of Godia ja Santa Cruzia ei olisi nykyisessä muodossa, Leo vakuuttaa.

- Huomaan biisejä kirjoittaessa, että tulee mieleen sellaisia fillejä, joita oli vaikea oppia Santa Cruzissa. Väinöllä on puolestaan tietty poppikorva, josta olen oppinut paljon. Meillä on samanlaiset melodiapäät, Leo jatkaa.

Myös yhdessä vietetyt illat, jolloin poppoo on jauhanut musajutuista, ovat vaikuttaneet teksteihin asti.

- Olemme puhuneet niin paljon musiikista yhdessä, että se on vaikuttanut myös biisinkirjoitukseen, Archie sanoo.

Palautteen antaminenkin tuntuu helpommalta, kun taustalla on vankka ystävyys. Uusi musiikkisukupolvi on omaksunut aiempaa mutkattomamman tavan antaa palautetta toisilleen. Kaverukset kommentoivat aktiivisesti toistensa tekemisiä demovaiheesta asti.

- On todella rikasta, että voimme avoimesti fiilata ja disauttaa toistemme tekemisiä. Kaikilla vanhemmilla musafrendeillä ei ole niin avoin suhtautuminen, vaan he ovat enemmän herkillä, Väinö tietää.

Yhteiskeikat vahvistavat porukkaa

Ystävykset ovat soittaneet myös useita yhteiskeikkoja vuosien varrella. Kuningasidea ja Face Of God esiintyivät muutama vuosi sitten Helsingin Taiteiden yössä, Archie ja Leo soittivat yhteisen akustisen keikan Bar Basessa pari viikkoa sitten, Leo lämppäsi Kuningasideaa Pressassa viime viikonloppuna ja Santa Cruz ja Face Of God soittivat Suomalaisbändit lahjoittavat keikkaliksansa Lastensairaala 2017 -hankkeellemerkeissä joulukuussa.

Katso alta, miten ystävykset jamittelevat Nosturilla YleX:lle.

Lähteet: YleX