Kolme kovaa maisteli sokkona kaupan mustikkakeittoja. Makuerot olivat yllättävän suuria, vaikka testin keitoissa oli mustikkaa ja lisättyä sokeria suunnilleen saman verran. Testikeitot sisälsivät vaihtelevan määrän lisäaineita ja aromeja.
Testaajina oli kolme elintarvikekemian opiskelijaa Helsingin yliopistosta: Sini Vertainen, Kaisu Mälkiä ja Jenna Helkama. Mustikkakeitot olivat ennestään tuttuja:
- Lääkäri-isäni on aina suositellut mustikkakeittoa moneen vaivaan, niin flunssaan kuin vatsatautiinkin, Jenna Helkama kertoi.
Testiin valittiin sokerilla makeutettuja peruskeittoja: Tarhurin (Marli), Södergren (Lidl), Rainbow, Valio, ProViva ja Pirkka. Testituotteet olivat yhden litran tai kilon pakkauksissa.
Tummia ”sattumia”
Keitoista tummemman sävyisiä olivat Södergården, Valio ja Pirkka.
- Mustikka on tumma marja, joten tummempi väri houkuttelee keitossakin enemmän, Kaisu Mälkiä sanoi.
Nämä naiset arvostivat mustikkasopan ”sattumia” eli siemeniä ja kuoripaloja.
- ”Sattumista” tulee kotitekoisempi ja luonnollisempi fiilis, Sini mietti.
Mustikka- vai sokerikeitto?
Keittojen marjapitoisuus vaihteli 9 ja 11 prosentin välillä. Marjapitoisuus lasketaan tuotteen painosta. Kilon pakkauksessa 10 prosenttia tekee 100 grammaa eli vajaat puolitoista desilitraa mustikoita.
Sattumista tulee kotitekoisempi ja luonnollisempi fiilis...
Lisättyä sokeria oli kaikissa testin keitoissa suunnilleen saman verran kuin mustikkaa, kymmenisen prosenttia painosta. Näin kilon purkissa on lisättyä sokeria 1,2 desilitraa.
Pektiini saattaa lisätä makeuden tuntua
Testikeitoissa oli vaihteleva määrä lisäaineita ja lisättyjä aromeja. Valion ja Marlin Tarhurin pakkauksissa mainostettiin säilöntäaineettomuutta - mutta ei säilöntäainetta ProVivassa tai Pirkassakaan ollut. Eniten e-koodillisia lisäaineita oli Rainbow'n sopassa.
Elintarvikekemian opiskelijat ovat harjaantuneempia maistelijoita kuin maallikot, joten joillekin mauille löytyi selitys pakkauksista:
- Tarhurin ja Södergårdenin keitoissa oli sakeuttamisainetta, pektiiniä, rakennetta antamassa. Se ehkä selittää, miksi maistoin ne niin makeina, Jenna pohti.
Osaisin itse keittää paremman - tai ainakin mummo osaisi.
Pirkka oli testatuista keitoista ainoa, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Muut testin keitot löytyvät kaupassa kylmähyllystä.
Pensasmustikkaa ei testin keittoihin ole kätketty. Kaikki valmistajat kertoivat käyttävänsä vain metsämustikkaa. Testikeittojen mustikat kasvavat eri puolilla Pohjoismaita ja muuta Eurooppaa.
Mustikkaisin Valio
Valio onnistui tekemään pienimmällä mustikkamäärällä maistuvinta keittoa. Pirkka jäi testissä kakkoseksi, mutta hinnan ja maun suhde oli kohdillaan.
Hinnat ovat tammikuulta 2014. Muun muassa virvoitusjuomaveron korotus nostaa hintoja jonkun verran.
Kaisu antoi Valion keitolle 4,5 pistettä:
- Ei se kuitenkaan ihan vitosta saa, koska uskon, että osaisin itse keittää paremman - tai ainakin mummo osaisi!
Testin tulokset
Tuote | Pisteet | Hinta / litra |
---|---|---|
Valio | 4,2 | 2,19 e |
Pirkka | 3,7 | 1,75 e |
Södergården | 2,5 | 1,55 e |
Pro Viva | 1,8 | 2,55 e |
Rainbow | 1,8 | 1,83 e |
Tarhurin | 1,3 | 2,20 e |
Tuotteiden plussat ja miinukset
Tarhurin
Ainesosat: Vesi, soseutettu mustikka, sokeri, sakeuttamisaineet (muunneltu tärkkelys ja pektiini E440), mustikkatäysmehu tiivisteestä, happamuudensäätöaine (sitruunahappo E330), C-vitamiini. Mustikkaa 10% painosta.Valmistaja: Mehukolmio Oy, Suomi.
Mustikoiden alkuperämaa: Vaihtelee satokausittain: Skandinaviasta tai Euroopasta. Vuoden 2014 alussa mustikkaraaka-aine tuli Puolasta.
+ keitossa ”sattumia” jonkun verran
- keinotekoinen maku
- liian makea
- värisävy vaaleahko
- haju makea eikä kovin mustikkainen
Södergården
Ainesosat: Vesi, sokeri, mustikkasose, sakeuttamisaineet (muunnettu tärkkelys ja pektiini E440), mustikkatäysmehu tiivisteestä, happamuudensäätöaine (sitruunahappo E330), säilöntäaine (kaliumsorbaatti E202), C-vitamiin. Mustikkaa 10% painostaValmistaja: Mehukolmio Oy, Suomi
Mustikoiden alkuperämaa: Vaihtelee satokausittain: Skandinaviasta tai Euroopasta. Vuoden 2014 alussa mustikkaraaka-aine tuli Puolasta
+ ”sattumia” löytyy
+ marjaisa maku
+ värisävy tumma
+ ei liian makea (yksi testaaja)
- hiukan liian kirpeä (yksi testaaja)
- liian makea tuoksu ja maku (yksi testaaja)
Rainbow
Ainesosat: Vesi, sokeri, tiivisteestä valmistettu mustikkatäysmehu, mustikkasose, sakeuttamisaineet (hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti E 1442, guarkumi E 412), väri (antosyaani E 163), happamuudensäätöaine (sitruunahappo E 330), aromi, C-vitamiini, säilöntäaine (kaliumsorbaatti E 202). Mustikkaa 11% painosta. S-ryhmä kertoo aromin olevan luontaista mustikka-aromia.Valmistaja: VIP Juicemaker, Suomi.
Mustikoiden alkuperämaa: Suomi 80%, Ruotsi 20%, vaihtelee saatavuuden mukaan.
- ”sattumat” puuttuvat, tuo makuunkin keinotekoisuutta
- liian makea, ei erityisen mustikkainen maku
- tuoksu ja maku omenaisia (yksi testaaja)
- haju hiukan pistävä
- värisävy vaaleahko (vaikka sisältää ainoana testikeittona lisättyä väriä)
Valio
Ainesosat: Vesi, sokeri, pakastettu mustikka, sakeuttamisaineet (guarkumi E412, muunnettu maissitärkkelys), happamuudensäätöaine (sitruunahappo E330), C-vitamiini. Mustikkaa 9 % painosta.Valmistaja: Valio, Suomi.
Mustikoiden alkuperämaa: Suomi aina, kun kotimainen sato riittää (alkuvuonna 2014 mustikat Suomesta). Huonoina satovuosina täydennystä Ruotsin Lapista, Venäjän Karjalasta tai Baltiasta.
+ sopivasti tai vain vähän liian makea
+ maku luonnollinen, mustikkainen
+ värisävy tumma
+ ”sattumia” jonkun verran
- ”sattumia” voisi olla enemmänkin
- mieto tuoksu
- pintaan muodostuu ohutta vaahtoa
ProViva
Ainesosat: Vesi, mustikka, sokeri, kaurajauho (0,65 %), modifioitu perunatärkkelys, sakeuttamisaine (guarkumi E412), C-vitamiini, happamuudensäätöaine (sitruunahappo E330), ohramallasjauho (0,03 %), Lactobacillus plantarum 299v -hapate. Mustikkaa 10 % painosta.Valmistaja: Österlenmejeriet, Ruotsi.
Mustikoiden alkuperämaa: Eri Euroopan maat (valmistaja kertoo kriteerikseen: poimijoilla hyvät työolot)
+ ”sattumia” jonkun verran
- värisävy vaaleahko
- maku hapan, ei mustikkainen, muista erottuva sivumaku
- haju ei kovin mustikkainen
- rakenne hiukan liian juokseva
Pirkka
Ainesosat: Vesi, mustikkasose (10 %), sokeri, sakeuttamisaine (muunnettu perunatärkkelys), happamuudensäätöaine (sitruunahappo E 330), C-vitamiini, aromi. Mustikkaa 10 % painosta. Ruokakesko kertoo aromin olevan sekä luontaista että luontaisen kaltaista.Valmistusmaa: Ruotsi (Ruokakesko ei kerro valmistajaa)
Mustikoiden alkuperämaa: Suomi, Ruotsi ja Baltia.
+ ”sattumia” mukavasti, erottuvat selvimmin
+ mustikkainen haju
+ täyteläinen maku
+ värisävy tumma
- liian makea (yksi testaaja)
- mieto tuoksu