Hyppää pääsisältöön

Veli-Matti Puumala ja köyden mahdollisuudet

Kaudella 2012-2013 Hannu Lintu toimi Radion sinfoniaorkesterin päävierailijana. Kauden kantaesityksiin kuului Linnun johtamana Yleisradion Veli-Matti Puumalalta (s. 1965) tilaama teos Rope. Teos on omistettu Hannu Linnulle. Puumalan ja Linnun aikaisempia yhteistöitä ovat olleet mm. teoksen Tear kantaesitys sekä teosten Chainsprings ja Seeds of Time kiitelty levytys.

Veli-Matti Puumala kirjoittaa teoksensa Rope syntyhistoriasta konsertin käsiohjelmassa seuraavaa:

"Tämän teoksen historia on pitkä. Ensimmäisen kerran ajattelin sitä 90-luvun lopussa, kun silloinen Ylen musiikkipäällikkö Antero Karttunen tilasi minulta uuden teoksen RSO:lle. Pitkään se kulki sellokonserttoprojektina, mutta kahden laajan konserttoteoksen jälkeen halusin säveltää jotakin pelkälle orkesterille. Teoksen suunnittelutyö pääsi kunnolla käyntiin Anna-Liisa -oopperan jälkeen. Varsinainen sävellystyö käynnistyi tiiviimmin alkuvuodesta 2010."

Varsinaiseksi sysäykseksi teoksensa sävellystyölle pitkän kypsyttelyvaiheen jälkeen Puumala mainitsee konsertin käsiohjelmassa huipputasoisen Radion sinfoniaorkesterin, uuden Musiikkitalon sekä upeat yhteistyökokemukset Hannu Linnun kanssa.

Prix-Italia-, Teosto- ja Erik Bergman -palkittu Veli-Matti Puumala opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Paavo Heinisen oppilaana ja Sienassa Franco Donatonin oppilaana. Entisessä opinahjossaan Puumala on työskennellyt vuodesta 2005 sävellyksen professorina. Puumalan sävellystuotannon juuret ovat modernismissa, joskaan eivät sanan ahtaimmassa historiallisessa merkityksessä. Teoksissaan Puumala on tutkinut erilaisia ilmiöitä ja näkökulmia, mm. ajan kokemusta.

"Köysi voi yhdistää ja erottaa. Köysi voi pelastaa pudotukselta, mutta sen puristuksen voi myös epätoivoinen ihminen viimeisenä tuntea ihollaan. Köysi on luja ja ankara, mutta myös luotettava. Nuorallakävelijän täytyy luottaa köyteensä, sillä hänen henkensä on kirjaimellisesti sen varassa. Köydellä täytyy myös pysyä matkalla kuilun toiselle puolelle. Kireät köydet myös värähtelevät, soivat, hankautuvat ja narisevat karhean kauniisti", Puumala kuvailee teoksensa Rope otsikkoa konsertin käsiohjelmassa.

Teos on äänitetty Musiikkitalossa 07.09.2012, Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu.

Teksti: Kalle Autio