Hyppää pääsisältöön

Ben Furman kyseenalaistaa psykoanalyysin hyödyt

Psykiatri Ben Furman on tunnettu arvosteluistaan psykoanalyysia ja pitkiä terapioita kohtaan. Mirja Pyykön haastattelussa hän kertoo kriittisestä suhtautumisestaan Sigmund Freudin kehittämään psykoanalyysiin ja tarjoaa vaihtoehtoisen näkemyksen mielenterveysongelmiin ja niistä paranemiseen. Ohjelmassa kuullaan myös terapiassa käyneiden sekä muulla tavoin selvinneiden kertomuksia.

Tietolaatikko

Furman veti YLE TV1:ssä 1998–2006 omalla nimellään esitettyä keskusteluohjelmaa. Syyskuussa 2009 hän alkoi juontaa ohjelmaa Radioterapeutti Radio Suomessa.

Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti ja ratkaisukeskeisen terapian kouluttaja Ben Furman haluaisi sairausluokitusten ja analysoinnin sijaan nähdä ihmisten aktivointia ja rohkaista heitä uneksimaan paremmasta tulevaisuudesta. Hän itse puhuu positiivisen ajattelun voimasta ja uskoo ihmisen parantamiseen hänen vahvuuksistaan käsin.

Kun psykoanalyysissa katsotaan ja läpikäydään ihmisen kokemia kärsimyksiä, haluaisi Furman mieluummin lähestyä asiaa sen kautta, mitä positiivista niistä on kaikesta huolimatta seurannut ja mitä vahvuuksia ihminen niiden ansiosta saanut.

Siinä missä psykoanalyysi korostaa lapsuuden merkitystä, haluaa Furman nimenomaan haastaa "myytin, jonka mukaan lapsuus määrittelee loppuelämämme".

Furman kritisoi psykoanalyysia uskontomaisuudesta, joka tekee sen arvostelun vaikeaksi. Lisäksi kritiikki kääntyy usein kritisoijaa vastaan, sillä hän joutuu psykologisoinnin kohteeksi. Furmania on epäilty mm. kykenemättömäksi pitkäaikaisin sidoksiin ja siksi vastustavan pitkiä terapiasuhteita.

Pitkien terapioiden lisäksi Furman on kritisoinut lääkehoitoa. Mitä jos masennus ei olisikaan sairaus, jota vastaan pitää taistella vaan normaali reaktio suruun, menetyksiin ja elämänongelmiin? Hän uskoo asenteilla, yhteiskunnan sekä ihmisen omalla, olevan ratkaiseva vaikutus siihen millaisena masennus koetaan ja miten siitä selvitään.

Ohjelmassa kuullaan myös ihmisten kokemuksia erilaisista hoidoista sekä omin neuvoin selviämisestä. Marja-Liisa kertoo pienen poikansa useita vuosia kestäneestä terapiasta, joka epäonnistui, koska tämä ei suostunut puhumaan terapeutille.

Taina kertoo ahdistuksestaan liittyen Tommy Hellstenin läheisriippuvuutta käsittelevään kirjaan "Virtahepo olohuoneessa". Kirjan luettuaan hän alkoi itsekin uskoa, että hän oli lapsena joutunut insestin uhriksi.

Gun kertoo omasta kriisistään ja kuinka on selvinnyt siitä ilman ammattiauttajia, vain puhumalla ystäviensä kanssa ongelmistaan.

Lopuksi kuullaan Olli Lommin vaikuttava selviytymistarina. Hän oli yliperämiehenä Finn Baltic -aluksella sen joutuessa haaksirikkoon vuonna 1990. Olli jäi työtovereineen loukkuun uppoavaan laivaan useiksi tunneiksi ja oli varma kuolemastaan. Kahdeksan hukkui ja vain kaksi pelastui, Olli oli niistä toinen. Mutta elämä pelastumisen jälkeen tuntuikin erilaiselta ja tarvittiin apua, että kerran jo elämästään luopumaan valmistautunut mies pääsi takaisin sen makuun.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit