Hyppää pääsisältöön

Jumalainen näytelmä Jouni Kaipaisen mukaan

Syyskaudella 2010 Hannu Lintu johti Ylen tilaaman Danten Jumalaiseen näytelmään perustuvan Jouni Kaipaisen massiivisen neljännen sinfonian "Commedia" op. 93. kantaesityksen. Massiivisuutta edustaa myös teoksen kokoonpano: kaksi solistia, mieskuoro ja orkesteri, jonka kokoonpanossa on säveltäjälleen poikkeuksellisesti kaksi harppua ja neljä Wagner-tuubaa

Teoksen paisumisesta pitkälle toisen tunnin puolelle sekä sen myöhäisestä valmistumisesta johtuen kuunneltiin kantaesityksessä Finlandia-talossa teoksesta lyhennetty versio. Lyhennetystä versiosta jätettiin pois kolmas osa Antipurgatorio eli Esikiirastuli, neljäs osa Purgatorio eli Kiirastuli, sekä kuudennen osan Paradiso eli Paratiisi ensimmäinen osa.

Kaipainen kirjoittaa käsiohjelman teosesittelyssä:

”Lähtökohtanani oli se, että koko suunnaton runoelma on ymmärrettävä enemmän ihmiselämää ja sen reflektiota koskevana allegoriana kuin yksityiskohtaisena kuvauksena jännittävästä matkasta. Näin ollen saatoin tyytyä tekstivalinnassa irrallisiin katkelmiin sieltä täältä pitkin runoelman runsaudensarvea.”

Irrallisten katkelmien käytöstä huolimatta teoksen osien järjestys on sama kuin Dantella, koska Kaipaisen mukaan ”olisi jotenkin irvokasta esimerkiksi sijoittaa paratiisin kohtia ennen helvettiä .”

Kuitenkaan Kaipainen ei pyri toimimaan Danten teoksen jatkuvan juonen kuljettajana, vaan ennemminkin tilannekuvaajana:

”Sinfoniaani ei siis pidä kuunnella etenevänä tarinana, vaan pikemminkin sarjana sinänsä kokonaisia tilanteita, jotka eivät kukin sisällään juuri muutu. Itse asiassa staattisuudesta on tullut yksi teoksen kantavia voimia, mikä on minun kaltaiselleni musiikkia draamana pitävälle säveltäjälle uutta ja tuntematonta. Kerran näinkin päin!”

Teoksen osat:

I Introduzione. Allegro misterioso.

II Inferno. Andante grave. - Allegro molto. - Meno Allegro, con angustia. - Grave. - Lento Molto. - Allegro molto.

V Paradiso terrestre
A Ensimmäinen kohtaus. Allegro maestoso. - Tempo di valse. - Presissimo.
B Toinen kohtaus. Poco Adagio. - Adagio molto.

VI Paradiso
B Neljäs kohtaus. Allegro vivace, giocoso. - Andante sostenuto. - Allegro giubilante. Largo.

Solisteina Helena Juntunen, sopraano, sekä Jaakko Kortekangas, baritoni, Polyteknikkojen kuoro, valmennus Jaakko Kuivanen, Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Äänitetty Finlandia-talossa 15.12.2010.

Teksti: Kalle Autio