Hyppää pääsisältöön

Lohjalla jäljitettiin autogangstereita vuonna 1963

Lohjalla etsittiin häikäilemättömiä autogangstereita, joiden töytäisemänä lohjalaisen maalarin elämäntaival päättyi eräänä tammikuisena lauantai-iltana. Rengas mystisten gangstereiden ympärillä kiristyi, sillä tapauksella oli kaksi silminnäkijää.

Lohjalainen maalari Vilho Anttila oli yksi autogangstereiden monista uhreista. Toisen silminnäkijän mukaan gangsterit, joilla oli pitkät takit päällä, kiinnittivät vain yliolkaisesti huomiota Anttilan ruumiiseen ja jatkoivat matkaansa.

Poliisi haravoi Lohjan aluetta tarkkaan ja media seurasi tiiviisti mukana. ”Näin haastatellaan kymmeniä, ehkä jopa satoja ihmisiä ja rengas todellakin vähitellen kiristyy”, kommentoi toimittaja samalla kun poliisi kuulustelee todistajaa tämän kotiovella.

Tutkimukset keskittyivät vaurioiutuneen auton ja miesten etsintään. Etsintöjä laajennettiin myös Siuntion puolelle ja Karjaalle.

Ehkä tapahtumapaikalle tippunut auton oikeanpuoleisen lyhdyn metallirengas vie poliisin gangstereiden jäljille?

Seuraavan päivän uutislähetyksessä nähdään löytynyt, autogangstereiden käyttämä, Renault 4 -mallinen henkilöauto.

Teksti: Antti Majala

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto